Cuprins:
Drogul este testat pe oameni și animale
Unul dintre bărbați, Pedro Lopez Camacho, a spus că s-a oferit voluntar de mai multe ori, iar oamenii cartelului îl vizitau uneori zilnic. Aceștia voiau să vadă ce efect are drogul, a spus bărbatul.
El a reușit să scape cu viață, însă a mărturisit că știe că alții nu au fost atât de norocoși.
„Când este prea puternic, te doboară sau te ucide”, a spus bărbatul despre medicamentele pe care el și alții le-au primit. „Oamenii de aici au murit”, a mai adăugat el.
Eforturile depuse la nivel mondial pentru a pune capăt consumului acestui opioid sintetic au făcut dificilă găsirea de către astfel de carteluri a compușilor chimici necesari pentru a produce drogul. Sursa originală, China, a restricționat exporturile de materii prime necesare, determinând cartelurile să găsească metode noi și extrem de riscante de a asigura producția și eficacitatea fentanilului.
Kuna drug huko Yues inaitwa fentanyl. Ukitumia unakaa zombie. We should pray hard Sonko in one of his trips asituletee hii kitu hapa Kenya. Otherwise, we will be Rest in Peace. pic.twitter.com/dFtsnzvXaI
— Amutabi Isaiah (@IsaiahAmutab) June 5, 2023
Conform membrilor cartelului, experimentele constau în combinarea drogului cu o gamă largă de aditivi, precum sedative pentru animale și alte anestezice periculoase. Cei care produc fentanil pentru carteluri, adesea numiți „bucătari”, spun că testează preparatele pe oameni, precum și pe iepuri și găini.
În cazul în care iepurii nu mor în mai puțin de 90 de secunde, drogul este considerat prea slab pentru a fi vândut americanilor, conform a șase bucătari și celor doi oficiali ai ambasadei SUA care supraveghează activitatea cartelurilor.
„Experimente în stilul Dr. Death”
Oficialii americani au afirmat că, în momentul în care unitățile mexicane de aplicare a legii au percheziționat laboratoare de fentanil, au găsit uneori în incintă animale moarte folosite pentru testare.
„Ei fac experimente în stilul Dr. Death”, a spus Renato Sales, fost comisar pentru securitate națională din Mexic. „Este pentru a vedea puterea substanței. Ca și cum «cu asta mor, cu asta nu, așa calibrăm»”, a mai adăugat el.
Ca să înțeleagă modul în care grupurile infracționale s-au adaptat măsurilor de combatere, jurnaliștii cotidianului american au analizat modul în care fentanilul era fabricat atât într-un laborator, cât și într-o casă conspirativă, și au petrecut luni întregi discutând cu mai multe persoane direct implicate în producția de droguri.
🇺🇸💥 Filadélfia, Pensilvânia.
As ruas estão tomadas de usuários de fentanil
O que é fentanil?
O fentanil é um poderoso opioide sintético semelhante à morfina, mas 50 a 100 vezes mais potente.
É um medicamento prescrito que também é feito e usado ilegalmente. Como a morfina,… pic.twitter.com/MAbbZXES5l
— Notícias e Guerras (@NoticiaeGuerra) September 11, 2023
Printre aceștia s-au numărat nouă bucătari, trei studenți la chimie, doi agenți de rang înalt și un recrutor care lucra pentru cartelul Sinaloa.
Cei care au relații cu cartelul au vorbit sub rezerva anonimatului, de teama represaliilor.
Tranchilizant folosit în preparea drogului mortal
Un bucătar a spus că a început de curând să amestece fentanilul cu un anestezic folosit adesea în chirurgia orală. Un altul a spus că cel mai bun aditiv pe care l-a găsit a fost un sedativ pentru câini și pisici.
Un alt bucătar a demonstrat jurnaliștilor cum se produce fentanilul într-o casă conspirativă a cartelului din statul Sinaloa din nord-vestul Mexicului. El a spus că, în cazul în care lotul era prea slab, adăuga xilazină, un tranchilizant pentru animale cunoscut pe stradă drept „Tranq”, o combinație despre care autoritățile americane atrag atenția că poate fi mortală.
„Injectezi asta într-un pui, iar dacă îi ia între un minut și un minut și jumătate să moară, înseamnă că este foarte bine”, a spus bucătarul. „Dacă nu moare sau dacă îi ia prea mult timp să moară, adăugăm xilazină”, a mai adăugat el.
Mărturiile bucătarilor corespund cu informațiile deținute de guvernul mexican care indică o creștere a consumului de fentanil amestecat cu xilazină și alte substanțe, îndeosebi în orașele din apropierea frontierei cu SUA.
„Piața neagră obține un profit mult mai mare din substanțe prin combinarea acestora cu diferite substanțe, cum ar fi xilazina”, a spus Alexiz Bojorge Estrada, director adjunct al Comisiei pentru sănătate mintală și dependență din Mexic.
Experimente
Cercetătorii americani în domeniul drogurilor au sesizat o creștere a ceea ce unul dintre ei a numit fentanil „mai rar și mai mizerabil”. După ce au analizat sute de eșantioane din SUA, aceștia au găsit o mai mare varietate de compuși chimici în fentanilul vândut pe străzi.
„Este Vestul Sălbatic al experimentelor”, a susținut Caleb Banta-Green, profesor de cercetare la Facultatea de Medicină a Universității din Washington, care a luat parte la coordonarea analizei a peste 580 de mostre de droguri vândute ca fentanil în statul Washington în acest an.
Opioidele sintetice care ajung pe străzile americane sunt adesea fabricate în laboratoarele cartelurilor, unde precizia nu este întotdeauna o prioritate, spun bucătarii. Aceștia amestecă substanțe chimice în bucătării rudimentare, expunându-se la substanțe toxice care îi fac pe unii dintre ei să aibă halucinații, să leșine, să-și piardă cunoștința și chiar să moară.
Cartelurile racolează studenți la chimie pentru a lucra ca „bucătari”. Un astfel de student a dezvăluit că, pentru a-și pune la încercare formulele, cartelul aduce consumatori de droguri care trăiesc pe stradă și le injectează opioidul sintetic. Potrivit studentului, nu au fost înregistrate decese în timpul acestor experimente, însă au existat loturi necorespunzătoare.
„Au fost oameni care au avut convulsii sau au început să facă spume la gură”, a mărturisit studentul devenit „bucătar”.
Cum erau pedepsiți cei care greșeau compoziția
El a mai spus că greșelile comise de bucătari erau aspru pedepsite: oamenii înarmați îi închideau pe vinovați în camere cu șobolani și șerpi și îi lăsau acolo pentru perioade lungi de timp, fără apă sau mâncare.
Unii bucătari au spus că voiau să realizeze un produs standard care să nu ucidă consumatorii. Alții au spus că nu văd letalitatea produsului lor ca pe o problemă, ci ca pe o strategie de marketing.
Conform unei acuzații federale americane împotriva fiilor celebrului lord al drogurilor, Chapo Guzman, care conduc o facțiune puternică a cartelului Sinaloa, procurorii au susținut că gruparea a trimis fentanil în Statele Unite chiar și după ce un dependent a murit în timp ce îl încerca în Mexic.
În loc să fie speriați, membrii cartelurilor, consumatorii de droguri și specialiștii susțin că mulți consumatori americani se înghesuie să cumpere un lot deosebit de letal pentru că știu că își va face efectul.
„Unul moare și se nasc alți 10 dependenți”, a afirmat un înalt oficial al cartelului. „Nu ne facem griji pentru ei”.
Tânăr intrat în lumea drogurilor de la 12 ani
Un tânăr, în vârstă de 22 de ani, are propria afacere cu droguri. El a intrat în această lume de la vârsta de 12 ani, când a început ca ucenic la o fabrică de prelucrare a heroinei. În prezent, el este „șef”.
Acesta a mărturisit că a învățat cum să producă droguri analizându-i pe bărbații mai în vârstă și mai experimentați cu care lucra. În această afacere el mai are un asociat, un prieten.
Conform spuselor sale, afacerea merge ca pe roate. Afacerea s-a bucurat de un succes uriaș în scurt timp, iar acum el a ajuns să administreze trei laboratoare de fentanil. Drogul i-a adus mulți bani – fiind vorba de milioane, potrivit mărturisirilor sale.
La fiecare vizită efectuată la unul dintre laboratoarele sale, ia patru sau cinci iepuri de la magazinul local de animale. Dacă fentanilul produs de oamenii săi este suficient de puternic, iepurele trebuie să moară. Așa se asigură că produsul este bun de vânzare.
Doi angajați ai unui magazin de animale din Sinaloa, care au preferat să-și păstreze anonimatul de teama represaliilor din partea membrilor cartelului, au mărturisit că cei mai ieftini iepuri sunt cumpărați pentru testarea drogurilor.
Drogul mai este testat și pe găini. Acestea sunt luate de la o fermă din apropiere. Mulți „bucătari” de fentanil își testează produsul pe găini, potrivit celor doi oficiali ai ambasadei SUA.
„Noi doar am profitat de situație”
Până de curând, tânărul de 22 de ani spunea că, de fiecare dată când injecta puii cu fentanil, aceștia mureau, cădeau sau se clătinau ca și cum ar fi fost beți.
Dar, în ultima vreme, acestea nu reacționau la drog, deși procesul nu se schimbase.
Angajații săi petreceau aceleași ore în laborator, lucrând de la 5 dimineața și dormind acolo zile întregi. În plus, foloseau aceleași echipament.
În cele din urmă, tânărul de 22 de ani a susținut că și-a dat seama că ingredientele chimice din China erau de vină pentru produsul de slabă calitate.
Ca să rezolve problema, el a încercat mai întâi să combine fentanilul cu ketamină, însă a declarat că utilizatorilor nu le plăcea gustul amar. Ulterior, a recurs la procaină, un anestezic local folosit adesea pentru a amorți zone mici în timpul procedurilor dentare.
Întrebat fiind dacă se simte vinovat că produce un drog care provoacă decese în masă, tânărul a mărturisit că nu face altceva decât să le ofere clienților săi ceea ce își doresc.
„Dacă nu ar fi existat toți acești oameni în America care vor să se drogheze, nu am fi vândut nimic”, a afirmat el. „Este vina lor, nu a noastră. Noi doar am profitat de situație”, a mai ținut el să spună.
Împușcat pentru că nu a răspuns repede la o întrebare
Cuprins:
Cuprins:
Jurnaliștii sursei citate au mai stat de vorbă și cu un alt „bucătar”. El a mărturisit că a intrat în afacerea cu fentanil în urmă cu câțiva ani, întrucât trebuia să-și plătească datoriile.
Un șef l-a împușcat la un moment dat doar pentru că nu a răspuns suficient de repede la o întrebare, a spus el, ridicându-și cămașa pentru a arăta o cicatrice pe abdomen.
El încearcă în mod constant să găsească metode de a face fentanilul mai puternic, modificând formula și testând-o cu asistenții săi de laborator, dintre care mulți au devenit dependenți în timpul procesului, a spus el. Dacă produsul este puternic, îl transmite supraveghetorilor săi pentru testare.
Bucătarul este conștient de faptul că aceste improvizații au ca rezultat un produs imprevizibil. Fiecare lot pe care îl pregătește este diferit, spune el, iar clienții care cumpără exact aceleași pastile de fentanil pot primi doze foarte diferite de la o săptămână la alta.
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!