Cel puțin pe hârtie, unele dintre aceste oferte sună foarte tentant, mai ales în ceea ce privește viteza de conexiune la internet download și upload. Însă, în realitate, lucrurile stau uneori cu totul altfel.

Pentru a nu te lăsa păcălit, ar trebui să înveți cum să îți verifici viteza conexiunii la internet, pentru că un simplu test îți va spune dacă aceasta este aceeași cu cea promisă de providerul tău.

În cele ce urmează îți vom spune cum poți să verifici viteza conexiunii la internet pentru ca, în eventualitatea în care aceasta nu este nici pe departe cea promisă, să ceri socoteală furnizorului tău de internet.

Cum faci un test de viteză a conexiunii la internet online?

Înainte de toate, trebuie să știi că un test de viteză a conexiunii la internet nu presupune cine știe ce studii în domeniu, ci poate fi făcut de oricine deține un dispozitiv conectat la net.

Pentru asta au apărut sute de website-uri unde poți să verifici gratuit viteza de download și de upload pe care o ai în momentul respectiv, precum și lățimea maximă de bandă.

Cum poți face asta? Nimic mai simplu. Deschide o pagină de căutare Google accesând adresa https://www.google.com/ într-un browser sau accesează aplicația Google de pe smartphone-ul tău.

Introdu în câmpul de căutare cuvintele-cheie test viteză internet (sau internet speed test dacă dorești ca rezultatele să fie în limba engleză) și în câteva fracțiuni de secundă ți se vor afișa rezultatele căutării.

Apoi, vei putea accesa oricare dintre aceste website-uri, iar prin simpla apăsare a unui buton denumit Începe testul, Start Test, Run Speed Test, Go, etc., vei lansa testul de viteză a conexiunii la internet.

După câteva secunde îți vor fi afișate rezultatele testului, care vor conține următoarele informații:

  • viteza de download = rata exprimată în Megabytes pe secundă (Mb/s) cu care poți descărca informații de pe internet;
  • viteza de upload = rata exprimată în Megabytes pe secundă (Mb/s) cu care poți să urci conținut online, să încarci un video pe YouTube sau să postezi o fotografie/un album foto pe rețelele de socializare; viteza de upload va fi întotdeauna semnificativ mai mică decât cea de download;
  • latență (ping) = timpul scurs din clipa în care ai inițiat o conexiune cu un server de internet până când ai izbutit acest lucru exprimat în milisecunde (ms).

Cele mai populare website-uri de „afară” unde poți face un astfel de test sunt speedtes, fast.com și bandwidthplace.com

În online-ul autohton, cel mai des folosite site-uri sunt nperf.com/ro/, netograf.ro/, speedtest.ro și testviteza.net.

Îți recomandăm să faci câte un test pe fiecare dintre aceste website-uri și să repeți testul.

Cum faci un test de viteză a conexiunii la internet pe Windows?

Pentru a verifica viteza internetului din setările laptopului sau a PC-ului tău al căror sistem de operare este Windows trebuie ca acestea să fie conectate la router prin cablu Ethernet.

Apasă butonul Start din colțul din stânga-jos al ecranului laptopului tău, apoi butonul Settings, după care dă click pe Network and Internet. Aici apasă pe butonul Ethernet și, în cele din urmă, apasă pe butonul Change adaptor options.

Aici vei da dublu click pe Ethernet și ți se va deschide o fereastră unde vei putea vedea viteza conexiunii la internet la momentul respectiv. Aceasta se află aproape de partea de jos a secțiunii Connection. Numărul de aici, exprimat în Mbps, reprezintă viteza conexiunii dintre computer și router.

Cum faci un test de viteză a conexiunii la internet pe iOS?

Pentru a verifica viteza internetului din setările Mac-ului tău trebuie ca dispozitivul să fie conectat la router prin cablu Ethernet.

Deschide Spotlight din colțul din dreapta-sus al ecranului Mac-ului tău, tastează network utility în câmpul de căutare și apasă tasta Enter. Ți se va deschide aplicația Network Utility.

Aici vei da click pe fila Informații, care se află în partea din stânga-sus, apoi dă click în caseta de sub titlul Select a network interface for information și selectează conexiunea ta Ethernet. Aici vei vedea un număr, exprimat în Mbit/s, care reprezintă viteza conexiunii dintre Mac și router.

Urmărește-ne pe Google News