Românul convertit Youssef: Nu mai aveam răbdare până la primul Ramadan, am numărat zilele

Apoi, după convertire, a așteptat cu nerăbdare primul său Ramadan: „Nu mai aveam răbdare, am numărat zilele”, povestește românul.

Cristian Atanasiu – așa a fost botezat în urmă cu 20 de ani în România, în ritul creștin-ortodox. Însă vara trecută s-a convertit la islam și și-a luat un nou nume: Youssef, după profetul Iosif, cunoscut ca un „bărbat chipeș și inteligent”.

Zâmbește și completează: „Aud mereu că oamenii cred că acest nume mi se potrivește perfect”.

Cristian și mama sa au plecat acum trei ani în Olanda, urmând-o pe sora lui. Tatăl a rămas în România după divorț.

Cum a ajuns Cristian să se convertească la islam

„A fost un lucru bun că am emigrat în Olanda, pentru că în România o luasem pe un drum greșit. Eram implicat în probleme cu droguri și alte lucruri rele”, povestește el în spațiul destinat tinerilor din moscheea El Feth, din Bergen op Zoom.

Românul vorbește surprinzător de bine olandeză și în prezent studiază Marketing și Comunicare la Curio, în Roosendaal.

Mama și fiul s-au stabilit în Rilland. Cristian a mers mai întâi la o școală din Bergen op Zoom pentru a învăța olandeză. Acolo a fost plasat într-o clasă pentru migranți, alcătuită în mare parte din musulmani.

UE are pregătite 99 de pagini pentru a-l lovi pe Trump de „Ziua Eliberării”. Răspunsul dur la tarifele președintelui american
Recomandări
UE are pregătite 99 de pagini pentru a-l lovi pe Trump de „Ziua Eliberării”. Răspunsul dur la tarifele președintelui american

„Prietenii din Afganistan și Siria mi-au vorbit despre credința lor. Mă gândeam: uau, ei vorbesc despre religia lor ca și cum ar fi familia lor. Așa suna. Așa că am început să mă documentez”, spune Youssef.

Cristian, de la tachinarea colegilor la credință

De la convertirea sa la islamism, Youssef a așteptat cu nerăbdare Ramadanul.

„În clasa mea, toată lumea ținea postul. Înainte îi tachinam pe prietenii mei că nu aveau voie să mănânce sau să bea”, râde el.

Dar apoi a devenit serios și a făcut pasul decisiv: s-a convertit la islam rostind shahada, mărturisirea de credință, în moscheea din Bergen. Din acel moment, Cristian a devenit Youssef.

„De atunci, am așteptat cu nerăbdare Ramadanul. Islamul îmi aduce liniște interioară. În timpul Ramadanului simt asta și mai puternic”, spune tânărul.

Youssef s-a pregătit temeinic pentru luna postului islamic. A învățat rugăciunea în arabă folosind videoclipuri de pe YouTube.

De la mentorul său musulman (ales de moschee) și prietenii săi musulmani poate afla răspunsuri la întrebări despre viața în timpul Ramadanului, precum: ai voie să te rogi dacă ai fost în preajma unui câine? poți merge la frizer în timpul Ramadanului? sau ce este cel mai indicat să mănânci la ultima masă înainte de începerea postului?

Vladimir Putin anunță că vrea pace în Ucraina, dar Kievul refuză: „Observăm lipsa absolută de dorință de a merge pe aceeași cale”
Recomandări
Vladimir Putin anunță că vrea pace în Ucraina, dar Kievul refuză: „Observăm lipsa absolută de dorință de a merge pe aceeași cale”

Se simte acasă în comunitatea musulmană din Bergen și petrece iftarul împreună cu prietenii săi. Acasă, familia sa creștin-ortodoxă ține cont de el: mănâncă halal și evită să mănânce în fața lui în timpul Ramadanului.

Reacția familiei de români, după ce Cristian a devenit Youssef

Familia spune că nu a avut nicio problemă cu faptul că el s-a convertit la o altă religie. Cel mai important pentru ei este că viața lui s-a schimbat.

Youssef spune că acum este mai recunoscător pentru tot ceea ce are și că reflectează mai mult la consecințele acțiunilor sale.

„Mă gândesc mai mult la ceilalți, dar și la mine. De exemplu, când ies în oraș. Alcoolul este interzis și există un motiv pentru asta. Este mai bine pentru mine”, precizează tânărul.

Youssef a urmărit multe videoclipuri pe YouTube ale influencerului și convertitului Donny Roelvink.

„Și el m-a învățat multe lucruri. Mai postez și eu din când în când ceva pe TikTok și imediat primesc o mulțime de reacții. Povestesc despre cum este să trăiești Ramadanul. Este destul de dificil și la început aveam mai puțină energie. Dar asta și pentru că este primul meu Ramadan”, mai spune românul convertit la islam.

Românul Youssef, despre Ramadan: Simt acea liniște interioară, tot stresul dispare

Cine plătește fraudarea alegerilor. Nouă angajați dintr-o primărie, pe cale să-și piardă serviciul fiindcă au furat pentru edil și șeful de CJ
Recomandări
Cine plătește fraudarea alegerilor. Nouă angajați dintr-o primărie, pe cale să-și piardă serviciul fiindcă au furat pentru edil și șeful de CJ

Acum, Youssef este în ultimele zile ale postului: sărbătoarea Eid al-Fitr, care marchează sfârșitul Ramadanului, se apropie.

„De fapt, îmi pare puțin rău. Cel mai mult îmi va lipsi rugăciunea de noapte. Este atât de specială. Atunci chiar mă bucur din plin. Simt acea inner peace, liniștea interioară pe care o caut. Tot stresul dispare”, povestește el.

Mohamed El Allouchi este secretar al moscheii El Feth din Bergen op Zoom. Născut și crescut în acest oraș, el îi îndrumă pe cei care se convertesc la islam. Consideră că este important ca aceștia să înțeleagă bine ce presupune această alegere.

„Convertirea este un lucru serios. Oricine poate rosti mărturisirea de credință, dar totul depinde de intenția cu care o face. Este ceva între tine și Dumnezeu”, spune secretarul moscheii.

Cei care se convertesc învață despre cei cinci piloni ai islamului, dar primesc îndrumare și în privința întrebărilor de viață și a aspectelor practice ale traiului ca musulman.

De exemplu, sunt ghidați în învățarea textelor și mișcărilor din timpul rugăciunii, precum și a spălărilor rituale premergătoare. Totodată, sunt sprijiniți în perioada Ramadanului.

„Unii convertiți se tem de această provocare. Vor să facă totul corect și să demonstreze ceva. Trebuie să învețe să renunțe la această presiune”, spune El Allouchi.

Cum este perioada de Ramadan

„Primele săptămâni decurg, de obicei, bine, dar pe măsură ce postul avansează, devine tot mai greu. Nu este vorba doar despre a te abține de la mâncare, băutură sau relații intime cu partenerul. Și da, este frumos să iei masa împreună cu ceilalți la iftar, dar acesta este doar un aspect secundar. Esențial este să te desprinzi de aspectele lumești și să îți îndrepți inima spre Dumnezeu”, explică secretarul moscheii. Exact această idee îi atrage pe mulți convertiți către islam, susține El Allouchi.

Anual, 10-15 persoane aleg să se convertească, iar el are numeroase discuții cu aceștia. Majoritatea sunt femei.

„Lumea este din ce în ce mai agitată. Tinerii își pun întrebări despre viață și simt nevoia de liniște și stabilitate”, continuă el, vorbind despre ceea ce observă.

El Allouchi observă mai multe tipuri de convertiți, în general cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani. Unii sunt inspirați de influenceri convertiți, precum Donny Roelvink, în timp ce alții își petrec câțiva ani studiind religia înainte de a lua o decizie.

„Un lucru remarcabil este că mulți convertiți sunt atrași de moscheile marocane. Totuși, aici este vorba despre credință, nu despre origine. Noi folosim atât limba arabă, cât și olandeza. Musulmanii care vin la noi provin din toate colțurile lumii: Siria, Somalia, Kazahstan, China. Avem și uiguri, iar acum și Youssef din România”, precizează El Allouchi.

Secretarul moscheii unde s-a convertit Cristian: Islamul câștigă popularitate în rândul tinerilor

Secretarul moscheii de unde s-a convertit românul spune că islamul câștigă popularitate în rândul tinerilor. De aceea, consideră că relația cu familia este un aspect esențial în procesul de îndrumare a convertiților.

„Pentru părinți, este adesea dificil să accepte că fiul sau fiica lor s-a convertit la islam. De aceea, pentru convertiți, momentul în care își anunță decizia e o conversație complicată”, atenționează el.

Spune că se întâmplă adesea acest lucru și vine și cu un sfat, mai ales pentru familiile în care se urmează o altă credință: să le explice părinților ce au găsit în islam și de ce este atât de valoros pentru ei.

Convertiților le spune mereu: „Trebuie să faci această alegere fără constrângere, din convingere proprie, bazată pe cunoaștere corectă, cu inima”, încheie Mohamed El Allouchi.

   

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (2)

codo   •   30.03.2025, 11:37

Să îi fie de bine lui Yousef dar putea să își umple viața cu lucruri bune și creștin fiind. Doar ca nu sunt cohorte de practicanți care să te ia de mână și să îți explice ce și cum. E mai simplu cu influenseri, te duci la fix, ce sa te mai obosești cautand?

    Realist2023   •   30.03.2025, 18:27

    codo   •  30.03.2025, 11:37

    Să îi fie de bine lui Yousef dar putea să își umple viața cu lucruri bune și creștin fiind. Doar ca nu sunt cohorte de practicanți care să te ia de mână și să îți explice ce și cum. E mai simplu cu influenseri, te duci la fix, ce sa te mai obosești cautand?

    Mda, se pare ca exista cohorte de oameni care au nevoie sa li se spuna ce e bine si ce e rau, cum sa-si traiasca viata si dupa care reguli - primind in schimb senzatia apartenentei la un grup (deh, omul e un animal social) si "bombonica" aia privind iluzoria supravietuire mortii !! Efectiv nu pot trai liber, pe propriile picioare si cu fata spre Universul care le va amesteca inevitabil atomii in haos ...

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Operațiile estetice l-au transformat total! Fernando Colunga, actorul din "Esmeralda", e de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate la 57 de ani / FOTO
Unica.ro
Operațiile estetice l-au transformat total! Fernando Colunga, actorul din "Esmeralda", e de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate la 57 de ani / FOTO
Ce s-a aflat acum despre trecutul lui Cristian Popescu Piedone. Șeful ANPC a terminat liceul la 32 de ani cu note foarte mici, însă ce a mai ieșit la iveală i-a uimit pe toți
Viva.ro
Ce s-a aflat acum despre trecutul lui Cristian Popescu Piedone. Șeful ANPC a terminat liceul la 32 de ani cu note foarte mici, însă ce a mai ieșit la iveală i-a uimit pe toți
Doamne, cum a apărut Tania Budi la ziua fostului iubit, Dan Bittman! Și-a pus cea mai scurtă și decoltată rochie. Uite-i cum dansează și cum se privesc!
Libertateapentrufemei.ro
Doamne, cum a apărut Tania Budi la ziua fostului iubit, Dan Bittman! Și-a pus cea mai scurtă și decoltată rochie. Uite-i cum dansează și cum se privesc!
„Haosul privilegiază un scenariu violent, suntem în cea mai proastă situație”. Avertismentul lui Armand Goșu pentru România ANALIZĂ
Adevarul.ro
„Haosul privilegiază un scenariu violent, suntem în cea mai proastă situație”. Avertismentul lui Armand Goșu pentru România ANALIZĂ
S-a aflat! Care este echipa de vedete care A CÂȘTIGAT Asia Express 2025. Dezvăluiri de la filmări
Elle.ro
S-a aflat! Care este echipa de vedete care A CÂȘTIGAT Asia Express 2025. Dezvăluiri de la filmări
Îndrăgitul artist și iubitul lui n-au mai ținut cont de nimic și s-au sărutat în văzul lumii, pe stradă! Avem imaginile! FOTO
Unica.ro
Îndrăgitul artist și iubitul lui n-au mai ținut cont de nimic și s-au sărutat în văzul lumii, pe stradă! Avem imaginile! FOTO
Carnagiu pe autostrada A2, în Austria. Pompieri consiliați psihologic, după ce "s-au târât peste cadavre, ca să ajungă la supravieţuitori"
Observatornews.ro
Carnagiu pe autostrada A2, în Austria. Pompieri consiliați psihologic, după ce "s-au târât peste cadavre, ca să ajungă la supravieţuitori"
Horoscop 2 aprilie 2025. Fecioarele au în față o zi care le cheamă la acțiune, iar spiritul lor practic nu va putea refuza o asemenea invitație
HOROSCOP
Horoscop 2 aprilie 2025. Fecioarele au în față o zi care le cheamă la acțiune, iar spiritul lor practic nu va putea refuza o asemenea invitație

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI