– Dintii sanatosi sunt de culoare uniforma, dar cu mici nuante mai inchise la nivelul gingiei.
– Uneori cariile sunt mai albe, mai greu de vazut sau ascunse pe laturile dintilor, sub gingie. In acest caz un indiciu este o papila interdentara inflamata, sensibila. Cand apar zone inchise la culoare la nivelul gingiei, ne putem gandi si la tartru (piatra) si la carie.
– In cazurile de mai sus durerea nu e mare, se simte doar la rece, dulce, sarat si presiune. Durerea trece imediat ce inceteaza factorul agresiv sau la putin timp dupa ce acesta a fost inlaturat.
– Pentru o mai buna siguranta puteti lua o Aspirina, un Paracetamol sau un Antinevralgic. In plus, va puteti clati gura cu ceai de musetel, salvie, cimbru sau apa de gura, bineinteles insotite de o igiena bucala riguroasa.
– Coroanele fracturate, dintii inchisi la culoare, opaci, fara pereti (resturi radiculare) sau care sangereaza sunt semne ca ne paste o durere greu de suportat.
– In acest caz se aplica igiena bucala si clatirile cu ceaiuri caldute, dar se merge de urgenta la cabinetul medical. Sunt dinti care pot prezenta urgente grave, care provoaca infectii, agitatie, insomnie.
– Daca criza a inceput sa se manifeste vom apela la analgezice mai puternice: Saridon, Algocalmin, Aullin sau antiinflamatoare (Volten, Diclofenac etc.).
– Putem avea dureri pulsatile care indica prezenta unei infectii si pericolul de puroi. Le putem ajuta sa se domoleasca cu o felie de cartof sau varza sau chiar cu gheata, daca tesuturile s-au umflat (a aparut edemul). In acest caz nu trebuie sa asteptati mult timp pana ajungeti la cabinetul de urgenta, pentru ca e nevoie de un tratament chirurgical si de o medicamentatie care sa cuprinda antibiotice si antiinflamatoare, recomandate numai de medicul stomatolog.
– O alta durere, dar care este atroce de aceasta data, asemenea unui cutit ce se rasuceste in dinte, intensa, de nepotolit poate fi data de un dinte cariat, cu nervul lezat. Este acea “turbare a dintilor”. Aceasta durere este greu de stavilit si poate duce la tulburari ale sanatatii. In acest caz, acasa fiind, va poate ajuta o pastila de Aulin, un Saridon, Algocalmin, Calmant 3, alaturi de un Extraveral. Mergeti urgent la medicul stomatolog.
Ce fel de periute alegem
Spalatul dintilor ramane cea mai eficace metoda pentru prevenirea cariilor. Periuta de dinti trebuie sa aiba o dimensiune care o face confortabila si sa permita accesul la dintii din spate. Este mai bine ca periuta sa fie recomandata de medicul stomatolog (mai moale sau mai tare, in functie de nevoile fiecarei persoane). Pentru a realiza un periaj corect e bine sa se schimbe periuta la 3-4 luni sau cand perii isi modifica pozitia.