Chiar dacă nu este o fatalitate, osteoporoza afectează deopotrivă bărbați și femei, deși este mai frecventă la femeile aflate la menopauză.
Osteoporoza este o maladie cronică care se manifestă prin pierderea densității minerale osoase. De obicei este descoperită cu prilejul unei fracturi.
Este o boală care nu doare, evoluează silențios, fără simptome vizibile, nefiind dureroasă, în principiu. Dar fracturile produse din cauza slăbiciunii oaselor, sunt. Ca să nu mai vorbim că din cauza osteoporozei fracturile creează invaliditate, ca și tastarea vertebrelor.
Afectează și bărbații și tinerii
Osteoporoza afectează și bărbații, chiar dacă raportul este 1 la 4. Formele masculine sunt mult mai severe și apar la vârste înaintate față de femei, de obicei după 50 de ani.
Deși apare cel mai frecvent după menopauză, din pricina scăderii brutale a hormonilor sexuali, sunt și alte cauze care o pot declanșa. Anumite tratamente, cum ar fi cele cu corticoizi pot slăbi capitalul osos și produce osteoporoză chiar și la persoane de 30 de ani, idiferent de sex. Este valabil și în cazul celor care au antecedente familiale de osteoporoză.
Lactatele nu sunt singura armă de luptă
Evident, este important să se consume lactate, mai ales de animale mici (capră, oaie) precum și legume și fructe bogate în calciu, fiindcă acest mineral intră în proporție de 99% în oasele noastre. Este importantă și vitamina D, sau expunerea la soare, între 15-30 de minute pe zi, de câteva ori pe săptămână.
Există prevenție
Dacă oasele afectate nu se mai pot repara, cel puțin tratamentele existente, luate la timp, pot întări densitatea osoasă și deci limita fracturile. Activitatea fizică este benefică, alături de o igienă corectă de viață.
Examene care ajută la depistare
Cea mai eficientă evaluare este osteodensitometria. Rezultatul testului este comparat cu valoarea de referință a unei persoane de 30 de ani de același sex. Dacă valoarea este egală sau inferioară lui 5 diagnosticul de osteoporoză e pus. Examenul se poate face la cerere, cu scop preventiv.