Întâlnirile cu şerpii pe munte devin din ce în ce mai dese şi în cele mai nebănuite locuri. Trei sferturi dintre muşcăturile de şarpe apar la persoanele care prin proprie decizie ating şerpi şi sunt imprudente. La începutul lunii aprilie, un șarpe de dimensiuni considerabile a fost văzut în Parcul Cișmigiu din Capitală. (FOTO)

Şerpii veninoşi nu atacă decât atunci când sunt atacaţi sau surprinşi. Daca locuiţi sau călătoriţi în zone in care exista şerpi, îmbrăcaţi haine ce va acoperă picioarele.

Luaţi un băț lung pentru a-l folosi la cercetarea vegetaţiei şi astfel şerpii se vor speria şi se vor îndepărta. Nu păşiţi, nu va aşezaţi pe pământ, nu mutaţi lespezi de piatră înainte de a verifica locul. Daca aţi observat un şarpe la distanţă, ocoliţi-l fără a-l provoca, iar daca e foarte aproape, rămâneţi nemişcat, pentru ca, în general, se îndepărtează singur.

Singurele specii de șerpi veninoși din România sunt viperele, răspândite neuniform pe tot teritoriul țării, mai puțin în centrul și sudul Munteniei și Olteniei, dar ajungând în Carpaţi şi la peste altitudinea de 2000 de metri.

Recent, un bărbat a fost mușcat de viperă în Neudorf, Arad. Reptila l-a atacat în timp ce verifica uleiul camionului.

Anul trecut, în luna august, o viperă a fost prinsă în Muzeul Tezaurului BNR din Tismana. Salvamontiștii au capturat reptila cu mâinile goale.

În urmă cu aproximativ un an, Un student a fost mușcat de o viperă, în Masivul Retezat. Tânărul desfăşura activităţi de cercetare în Rezervaţia Ştiinţifică Gemenele.

Și tot atunci, un alt bărbat mușcat de viperă în Munții Șureanu, județul Alba. Victima a fost preluată de un elicopter SMURD.

Semne ale muşcăturii de viperă: durerea acută, tumefierea (umflarea) zonei afectate, două înțepături mici la distanță de cca un centimetru una de cealaltă, semiconştienţa

Alte simptome generale: senzaţie de greaţă, vomă, tulburări de vedere, dificultăţi de respiraţie (tahipnee), hipersudoraţie (transpiraţie excesivă), dureri abdominale.

Măsuri de prim-ajutor, dacă o persoană este mușcată de un șarpe:

În primul rând, nu faceţi mişcări şi nu vă agitaţi! În caz contrar, ritmul bătăilor inimii creşte, circulaţiei sângelui e accelerată şi veninul pătrunde mai repede în torentul circulator; mai bine staţi liniştit într-un loc umbrit.

Anunţaţi evenimentul la Serviciul Unic de Urgenţă 112 şi aşteptaţi salvatorii, izolaţi termic victima dacă prezintă frisoane, aşezaţi victima astfel încât să menţineţi muşcătura sub nivelul inimii, curăţaţi cu alcool veninul de pe lângă muşcătură, folosiţi , dacă aveţi, o seringă de aspirat venin, puneţi un pansament compresiv (nu garou) deasupra muşcăturii către inimă şi administraţii victimei o aspirină. Hidrataţi-vă doar cu apă şi nu administraţi alcool, cafea, energizante.

Nu se suge veninul cu gura, nu se arde zona mușcată, nu se pune gheață pe mușcătură. Nu mâncați nimic și nu consumați alcool. Deplasaţi victima, fără ca aceasta să facă vreun efort, doar dacă aveţi un mijloc de transport, targă sau mijloc auto, şi doar dacă acest lucru asigură victimei un real avantaj privind timpul în care poate ajunge la o unitate medicală de specialitate.

Salvamont Romania va îndeamnă la multă atenție si responsabilitate, când sunteți pe munte, pentru că întotdeauna puteți fi expuși unui factor de risc, mai mult sau mai puțin identificat, evaluat sau înlăturat!



CITEȘTE ȘI… EXCLUSIV. Detalii cutremurătoare despre cum a vrut Florin Buliga să se sinucidă în arest: ”A încercat să-și smulgă venele cu dinții”



Vezi şi specii de șerpi din România!

 
 

Urmărește-ne pe Google News