Banca Naţională a României a stabilit, vineri, un curs oficial de 4,2127 lei pentru un euro. Cei mai afectaţi de creşterea monedei europene sunt românii care au credite în euro la bănci şi se tem că nu vor mai avea cu ce să-şi achite ratele. Şi cei care locuiesc cu chirie au probleme, pentru că trebuie să le dea mai mulţi bani proprietarilor. În mare, majoritatea cititorilor noştri şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că totul s-ar putea scumpi în România, de la alimente, până la utilităţi.
«Mi-a crescut brusc chiria»
Răzvan Toma, 25 de ani, agent turistic: “E un dezastru. Plătesc chiria în euro şi, brusc, a crescut simţitor suma pe care trebuie s-o dau lunar. O să-mi fie foarte greu să fac faţă, din salariul pe care-l am. Acum vor creşte preţurile la toate serviciile, numai salariile nu”.
«Am de plătit rate la casă în euro»
Gheorghe Cazan, 64 de ani, scenograf: “Am de plătit rate la casă, în euro, şi au crescut foarte mult, peste noapte. Nu ştiu ce-o să mă fac, dacă leul se va devaloriza în continuare. E o adevărată nenorocire ce se întâmplă pe piaţa monetară. Vor veni vremuri grele”.
«Vom fi îngropaţi în datorii»
Loredana Bulbacu, 23 de ani, studentă: “O să fim foarte afectaţi. Totul se raportează la moneda europeană: de la telefon şi Internet, până la alimente şi haine. Dacă euro nu scade în câteva zile, n-o să avem cum să plătim facturile. Vom fi îngropaţi în datorii”.
«Încă nu m-a atins devalorizarea»
Georgeta Constantin, 42 de ani, muncitor firmă de curăţenie: “Încă nu m-a atins devalorizarea leului, pentru că trăiesc doar din salariu, de pe o lună pe alta. Însă nu pot să nu mă gândesc că, dacă eram plătită în euro, acum primeam bani mai mulţi. Ce bine ar fi fost!”.
«Nu ştiu unde o să ajungem!»
Răzvan Rusănescu, 23 de ani, informatician: “Normal că sunt afectat. Nu erau suficiente criza financiară şi disponibilizările care se fac în fiecare zi, trebuia să mai crească şi euro şi, implicit, ratele la bănci, facturile şi alimentele! Nu ştiu unde o să ajungem!”.