Zona de remote work, despre care, în anii trecuți, vorbeau doar speakerii în conferințe de profil, e privită cu scepticism.
Remote work, o necesitate în contextul pandemiei
Cu toate acestea, în prezent, din cauza pandemiei de coronavirus, munca remote a devenit o normalitate. Tot mai multe businessuri și-au transpus activitățile în online.
Mulți manageri își gestionează angajații de la distanță. Iar salariații experimentează, unii pentru pentru prima dată, un job de acasă.
De la interacțiunea socială redusă și lipsa exercițiilor fizice adecvate până la umeri lăsați și concentrarea vizuală asupra ecranului computerului sunt numeroase implicații fizice și psihice pentru acei care petrec ore în șir lipiți de scaunul de lucru și de laptop.
Plecând de la aceste premise, experții Direct Apply au proiectat-o pe Susan, o reprezentare vizuală a lucrătorului de la distanţă în următorii 25 de ani: are ochii roşii şi obosiţi, spatele cocoşat, multe kilograme în plus şi suferă de căderea părului.
Ar ajunge aşa după 25 de ani de muncă de acasă, din faţa computerului.
Reprezentarea lui Susan a fost creată de o echipă de psihologi și experți în fitness care au determinat efectele pe care le poate are munca la distanță atât asupra sănătății fizice, cât și a sănătății psihice, dacă nu luăm măsurile necesare pentru a le evita.
Efecte și soluții
Principalele efecte ale lucrului de acasă, cu un program de cel puțin 8 ore în fața computerului:
- prea mult timp petrecut în fața laptopului poate provoca uscarea și inflamarea ochilor, iritații și vedere încețoșată. Pe termen lung, acest lucru poate afecta vederea. Soluția: 5 minute pauză la fiecare oră și să nu mai stăm în fața calculatorului după terminarea programului.
- Munca de acasă poate afecta și postura. Cei mai mulți nu au scaune ergonomice acasă și vor suferi de dureri de spate. Chiar și în cazul unui scaun ergonomic, poziția la birou poate fi deficitară în ceea ce privește așezarea monitorului. Soluția: o rutină care să le permită să-și gestioneze timpul şi să-și optimizeze atenţia, să ţină legătura cu prietenii, să facă exerciţii fizice şi să ia pauze regulate.