Guvernul își asumă răspunderea

Guvernul va trimite în Parlament trei legi pe care își va asuma răspunderea. Pe lângă legea plafoanelor, pe listă se mai află amânarea unor termene în justiție și abrogarea unei ordonanțe pentru a putea fi reintrodus transportul elevilor pe rute interjudețene.

Asumarea răspunderii înseamnă că legile în cauză sunt trecute automat, dacă în trei zile opoziția nu depunde o moțiune de cenzură. În urma acesteia este posibil ca Executivul să cadă.

Salariile înseamnă 9,7% din PIB

”Pentru anul 2020, soldul bugetar este estimat la -3,60% din PIB, iar cheltuielile de personal la 9,7% din PIB, în timp ce pentru anul 2021, soldul bugetar va fi de -3,34% din PIB, iar cheltuielile de personal de 9,4% din PIB”

În proiectul de lege se arată:

De asemenea, datoria guvernamentală va avea un plafon de 40%, acesta fiind valabil pentru situația în care economia nu va avea performanțele scontate.

Documentul mai arată că un procent de 2% din Produsul Intern Brut (PIB) va fi alocat pentru Armată.

Măsuri de austeritate

Concomitent, accizele cresc cu 4%, de la 483,74 lei/1.000 ţigarete la 503.97 lei/1.000 ţigarete, începând cu 1 ianuarie 2020.

Acest lucru va determina, cel mai probabil, scumpirea țigărilor, dat fiind faptul că taxele reprezintă circa 80% din prețul unui pachet de țigări.

Documentul mai prevede că salariile demnitarilor vor fi înghețate, iar valoarea indemnizației de hrană va rămâne la nivelul anului 2019. Indemnizația de hrană este primită de de la 1 ianuarie 2019 de către toți salariații din domeniul bugetar, aceasta fiind la nivelul a două salarii minime pe economie.

Începând cu 1 ianuarie 2020, cuantumul lunar al indemnizației de merit va rămâne la 6.240 lei.

Probleme bugetare

Guvernul a eliminat recent supraacciza la carburanți și suprataxarea contractelor part-time. Bugetul pe anul 2020 este construit pe o creștere economică de circa 4%.

Agenția de evaluare Standard & Poors a scăzut miercuri perspectiva privind ratingul României. Acest lucru înseamnă că în viitorul apropiat ratingul de țară va fi scăzut, ceea ce va duce la dobânzi mai mari pentru stat atunci când se împrumută.

Agenția își justifică decizia prin deficitele în creștere ale României.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 
 

Urmărește-ne pe Google News