Primăria Sectorului 6, alături de Asociația Ivan Patzaichin, a organizat o dezbatere cu privire la amenajarea Lacului Morii și a Insulei Lacului Morii.

„Vom scoate la licitaţie în două etape, prima va dura între 4 şi 6 luni, depinde de contestaţii, deci lucrul efectiv va începe în primăvară, pentru insulă, e estimat la un an. Insula va fi gata pe la finalul lui 2024, sau aproape gata. Faza doi, parcul liniar, la fel, va fi scos imediat la licitaţie şi, ca să nu fie prea mare deranj în zonă, va începe undeva spre sfârşitul anului viitor şi va fi gata prin vara-toamna lui 2025”, a spus Ciprian Ciucu.

Nicușor Dan, prezent la conferință, a spus că aşteaptă de un an și jumătate un aviz de la Ministerul Culturii pentru a putea da startul unui proiect de creare a unei zone pietonale în preajma Dâmboviței.

Cum va arăta parcul din jurul Lacului Morii, dar și insula

În urma concursului organizat în 2022 de Primăria Sectorului 6 şi OAR, firma Metapolis Architects Belgia, filiala România, se ocupă de acest proiect.

Lucrările vor demara începând cu zona dinspre Şoseaua Virtuţii, unde parcul se va duce până la trotuarul pietonal şi pista de biciclişti. Parcul liniar va merge până la Chiajna, unde vor fi terenuri de sport, umbrare și se va amenaja barajul până la Dâmboviţa.

Pe tot parcul din jurul Lacului Morii se vor face zone cu spaţii de joacă, locuri pentru mese, terase, grupuri sanitare, au promis autoritățile. „Vor exista şi locuri de joacă, cu mobilier cât mai natural, din lemn, adecvat tuturor grupelor de vârstă, dar şi terenuri de sport, în zonele mai largi, acolo unde spaţiul permite, se vor construi terenuri de baschet, volei pe nisip şi pe apă, mese de ping-pong. Mobilierul din parc va fi şi el din lemn sau beton”, a transmis edilul de sector, Ciprian Ciucu.

La rândul ei, insula Lacul Morii va avea zone de acces la mal, un debarcader unde se pot ancora mici ambarcaţiuni, locuri de joacă, puncte sanitare şi de salvamar, o fântână arteziană, dar şi o zonă de poiană centrală cu foişor.

Lacul Morii este cel mai mare lac din București, cu o suprafață de aproximativ 240 de hectare, construit pe vremea lui Nicolae Ceaușescu. Lucrările au început în vara lui 1985 și au durat un an. Lacul de acumulare a fost creat pe râul Dâmbovița, în spatele barajului Ciurel, construit în principal pentru protecția împotriva inundațiilor.

Barajul Ciurel, văzut dinspre Șoseaua Virtuții. Foto: Google Maps

 
 

Urmărește-ne pe Google News