Informațiile de pe câmpul de luptă arată că Ucraina câștigă războiul, crede profesorul Eliot A. Cohen.
Armata rusă este „incompetentă și brutală”, formată din soldați nepregătiți, cu „stocuri de arme și muniții care au fost prost întreținute din cauza corupției”.
Generalii ruși s-au dovedit incapabili să orchestreze o campanie prin care să câștige supremație aeriană sau să lanseze atacuri concentrate pe teritoriul ucrainean, precizează Cohen.
Deși sunt încă sub presiune, ucrainenii sunt mai puțin depășiți numeric decât s-ar putea crede. De asemenea, s-ar putea să aibă mai multe tancuri decât rușii, în urma capturilor.
Spre deosebire de Rusia, accesul lor la arme nu va fi afectat de sancțiuni, beneficiind de ajutorul SUA, al Europei, Australiei sau Japoniei. Cu ajutorul acelorași surse, au metode mult mai extinse de colectare și analiză a informațiilor, explică profesorul de la Johns Hopkins.
Ce obiective are Ucraina?
Obiectivele Ucrainei includ independența, o formă liberă de guvernare și restabilirea suveranității pe teritoriul ucrainean, însă ultimul obiectiv nu este încă bine definit, scrie Eliot A. Cohen.
„Kievul va trebui să decidă ce înseamnă ultimul obiectiv”, spune acesta. Va accepta Ucraina că a pierdut teritorii din est și din sud, va încerca să se întoarcă la granițele de dinainte de 24 februarie, va încerca să recupereze porțiuni din Donbas pierdute în anii 2010 sau va dori să recupereze totul, inclusiv Crimeea?
Într-un interviu pentru Financial Times de pe 10 mai, ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a spus că Ucraina și-a schimbat obiectivele de război și încearcă să împingă forțele ruse din țară, eliberând toate teritoriile ocupate, dar că nu exclude negocieri.
„Acum, dacă suntem suficient de puternici pe frontul militar și câștigăm bătălia pentru Donbas, care va fi crucială pentru dinamica viitoare a războiului, desigur că victoria pentru noi în acest război va fi eliberarea restului teritoriilor noastre”, a spus Kuleba.
Obiectivele Rusiei
Obiectivele Rusiei păreau clare la început, însă realitatea de pe teren a dus la schimbarea acestora, scrie Cohen.
Inițial, Rusia urmărea răsturnarea guvernului de la Kiev, ocuparea întregii Ucraine (sau cel puțin a întregii Ucraine de Est), reducerea țării la statutul de vasal (la fel ca Belarus), sau chiar reîncorporarea acesteia într-un imperiu rus.
Însă după înfrângerea de la periferia Kievului, obiectivele rusești s-au schimbat, urmărindu-se ocuparea completă a Donețkului și Luhanskului în Donbas și a coastei Mării Negre din Ucraina, inclusiv a Odesei.
Obiectivele lor s-au schimbat din nou apoi, armata rusă încercând să lege terestru Rusia de Peninsula Crimeea și să ocupe întregul Donbas. Nici acestea nu sunt însă bătute în cuie, iar obiectivele se pot schimba încă o dată, spre crearea unui conflict înghețat care va paraliza statul ucrainean, explică profesorul de la Universitatea Johns Hopkins.
Problema Rusiei
Ucraina va beneficia de ajutorul Vestului în efortul de reconstrucție. Rusia însă nu va fi reconstruită din exterior, așa cum au fost Germania și Japonia după al Doilea Război Mondial, crede Cohen.
Putin ar putea pleca, dar înlocuitorii săi vor veni probabil din medii similare, fie din poliția secretă sau, eventual, din armată.
„Aceasta va fi cea mai grea sarcină a politicii americane în viitor: să se confrunte cu o Rusie zguduită de înfrângere și umilire, slăbită, dar încă periculoasă, izolată și nu lipsită de simpatizanți în întreaga lume”, spune profesorul american.
Foto principală: Hepta