Cum va fi compensată factura la energie electrică
- Potrivit demitarului, fiecare român care consumă lunar între 30 kW și 200 kW va beneficia de o reducere de 18 bani pe fiecare killowat consumat.
Ministrul a explicat că va fi compensată diferenţa dintre cel mai mic preţ din piaţă, 64 de bani pe kWh cu toate taxele incluse, şi cel mediu, 82 de bani pe kWh.
„Această diferenţă de 18 bani pe kWh va fi subvenţionată în totalitate din bugetul statului. De această măsură vor beneficia aproape 13.000.000 de români”, a spus Virgil Popescu, ministrul energiei.
Ministrul a precizat că și cei care au un furnizor de electricitate care oferă cel mai mic preț din piață vor beneficia de reducerea de 18 bani pe kWh și că măsura se va aplica atât consumatorilor din piața reglementată, cât și celor din piața concurențială.
Ministrul a dat și un exemplu, pentru factura la energie electrică: „Factura la un consum de 100 de kilowați, la 82 bani kilowatul, este de 82 lei, cu tot cu TVA. Din această factură se scad 18 bani, înmulțit cu 100 kw. La 100 kw plătesc 64 lei, atât cât ar plăti dacă ar fi în portofoliul furnizorului cu cel mai mic preț din piață”.
Popescu a spus că un consum sub 30 kW pe lună înseamnă că sunt case nelocuite sau case de vacanță. Peste nivelul de 200 kW este considerat un consum mare și nu va fi compensat.
La sfârșitul fiecărei luni furnizorii vor emite facturile și vor aplica discount-ul fără ca respectivii consumatori să meargă la Fisc pentru documente justificative.
Cum va fi compensată factura la gaze
- La gaze naturale compensarea se va face în alt mod: statul va oferi o subvenționare de 25% din factură, în situația în care consumul se va situa între anumite plaje.
2,3 milioane de gospodării, dintr-un total de 3,6 milioane, vor beneficia de această măsură, adică cei care au un consum anual între 100 și 1.200 de metri cubi pe an.
La gaze, a explicat ministrul, „am luat un preț de referință mai mult decât dublu de anul trecut, de 255 lei pe kilowat”.
Ce trebuie să înțeleagă românii: pentru acest tip de ajutor nu trebuie să facă absolut nimic. Va apărea în funcție de consumul pe care îl au.
Virgil Popescu, ministrul energiei.
El a adăugat că nu se va mai ține cont de veniturile oamenilor, pentru că se presupune că cei care au un consum mediu au și un venit mediu.
Ministrul a mai spus că ordonanța ar urma să intre în vigoare la 1 noiembrie.
Consumatorii vulnerabili li se va aplica legea consumatorului vulnerabil. Ei nu vor beneficia de efectele acestei ordonanțe, ci vor merge pe legea consumatorului vulnerabil și vor primi de acolo această subvenție.
Facturile la energie și gaze au explodat în ultima perioadă, din cauza creșterii prețurilor pe bursele internaționale.
Libertatea a scris de nenumărate ori despre facturile mari la energie și gaze sau de furnizori care au promis prețuri fixe, dar acum trimit clienților notificări că vor majora prețurile.
„Infirm categoric că vom rămâne fără gaze la iarnă”
Ministrul energiei a mai afirmat că România nu are probleme cu sistemul energetic naţional sau cu depozitele de gaze naturale. „Am tot văzut tot felul de discuţii că vom rămâne fără gaze la iarnă, am tot văzut în spaţiul public. Infirm categoric aşa ceva. Astăzi avem capacităţile de stocare la 70% din capacitatea maximă”, a declarat ministrul, a relatat News.ro.
El a menţionat că în prezent există 2.100.000.000 de metri cubi de gaz, dar până la 1 octombrie se va face o injecţie în depozit, declarându-se convins că se va ajunge la 2.400.000.000 de metri cubi, „mai mult decât suficient”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro