A trecut mai bine de o saptamana de cand Patriarhul Teoctist a fost coborat la odihna vesnica si din spatele fumului de tamaie, lupta pentru putere este in plina desfasurare. Intrebarea care e pe buzele tuturor este cine va fi succesorul lui Teoctist la scaunul de Patriarh. Raspunsul il vom afla, cel mai probabil, in seara de 12 septembrie.
Noul Patriarh va fi ales de Colegiul Electoral Bisericesc dintre doi sau trei candidati desemnati de Sfantul Sinod convocat in 12 septembrie. In cadrul sedintei extraordinare care va avea loc in dimineata aceea, fiecare membru al Sinodului va bifa pe un buletin de vot numele celui pe care il crede vrednic sa fie ales, va saruta Evanghelia si va depune buletinul in urna. Astfel, se desemneaza doi sau trei candidati dintre care va fi ales ocupantul scaunului de Patriarh.
In aceeasi zi are loc si sedinta Colegiului Electoral Bisericesc de alegere a noului Patriarh, iar numele candidatilor sunt comunicate confidential membrilor acestui Colegiu. Procedura tehnica de votare a Patriarhului este aceeasi ca in cazul desemnarii candidatilor. Pe perioada desfasurarii sedintei Colegiului Electoral, nici unul din membri nu poate parasi sala decat motivat. Patriarh devine cel care obtine jumatate plus unu din numarul voturilor valabil exprimate. Daca nici unul nu obtine aceasta majoritate, se organizeaza o noua votare, la care participa primii doi candidati care au intrunit cel mai mare numar de voturi. Alesul va fi cel cu majoritatea absoluta. In caz de paritate, va decide tragerea la sorti.
Pentru ea se „lupta” cei trei mitropoliti
Mitra patriarhala este coroana purtata de Patriarh si are o puternica incarcatura simbolistica. Ea reprezinta cununa de spini pe care Mantuitorul Iisus Hristos a purtat-o pe cruce in ziua rastignirii sale. Este cusuta cu fir de aur si impodobita cu pietre pretioase, fapt care o face extrem de valoroasa din punct de vedere financiar.
Ei au cele mai multe sanse
55% – Daniel Ciobotea, 56 de ani
S-a nascut la 22 iulie 1951, in Dobresti, judetul Timis, si a intrat in monahism la indemnul fostului Patriarh Teoctist. Asta nu l-a impiedicat insa sa-l conteste pe Teoctist in 1990, cand era liderul grupului de innoire spirituala a Bisericii. Din iulie 1990 este Mitropolitul Moldovei.
35% – Teofan Sinaitul, 48 de ani
A venit pe lume intr-o familie cu sapte copii din localitatea Corbi, judetul Arges, la 19 octombrie 1959. Este cel mai tanar candidat si ar putea fi considerat cel mai putin experimentat. A fost secretar al Patriarhului Teoctist, iar in prezent este,
din anul 2000, Mitropolitul Olteniei.
10% – Bartolomeu Anania, 86 de ani
Originar din comuna Glavile-Pitesteana, din judetul Valcea, inaltul cleric a fost vazut de multi analisti drept cel mai important contracandidat al lui Daniel. Bartolomeu s-a numarat printre cei mai aprigi contestatari ai lui Teoctist. Din 2006 este Mitropolit al Clujului.