Bogdan Murgescu, prorectorul Universității București, și Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica, au vorbit în direct în emisiunea Adriana Nedelea LA FIX despre cum va fi noul an universitar și cât de afectată va fi calitatea educației și pregătirii studenților din cauza pandemiei.
Principalele declarații:
Bogdan Murgescu, prorectorul Universității București: Cursurile încep în condiții grele, determinate de pandemie.
Anumite activități vor fi cu prezență fizică, cum ar fi de exemplu laboratoarele din zona științelor naturii.
Capacitatea de a primi în sălile facultăților studenți și profesori în condiții de distanțare este mult prea mică. Nu avem cum să îi primim pe toți studenții nici în succesiune.
Bogdan Murgescu, prorectorul Universității București:
Am avut anul acesta un număr record de candidați. Problema va fi că infrastructura noastră nu e suficientă să-i primească pe toți în condiții de distanțare. În consecință, o bună parte din activități se vor desfășura online. Activitățile de laboratoare vor fi cu prezență fizică.
Predarea online are și avantaje, dar și unele dezavantaje. Pentru cadrele didactice, pregătirea unui curs online este mult mai laborioasă decât pregătirea acelui curs față în față.
Pentru studenți, nu va fi aceeași experiență ca și la activitățile cu prezență fizică.
Nu cred că va scădea calitatea educației, dacă nu va fi vorba de cicluri întregi.
Dacă studenții petrec un semestru sau un an universitar în online, este timp ca în restul ciclului de studii să fie recuperată și componenta care nu putea fi valorificată online. Dacă pandemia va dura foarte mult, pierderile vor fi mai consistente la nivelul calității.
Bogdan Murgescu, prorectorul Universității București:
Din punct de vedere al educației, în această etapă de educație în pandemie se pierde ceea ce se numește în termeni tehnici soft skills, unele comportamente care țin de interacțiunile umane și de competențe transversale.
Partea de competențe pur profesionale reușim să le dăm destul de bine și în mediul online, dacă domeniul de studiu nu presupune o intensă relaționare socială directă
Profesorilor le recomand să aducă în interacțiunea online lucrurile bune din cursurile față în față. Sper să avem un progres față de semestrul doi al anului anterior, dar nu suntem perfecți.
Conexiunile nu sunt foarte bune. Per total, este mult mai greu decât față în față. Va trebui să luptăm să fim cât mai buni și să ne facem treaba fiecare la locul nostru.
Studenților le-aș spune că sănătate este prioritatea zero. Universitatea le-a oferit posibilitatea să facă, celor mai mulți, cursuri online cât timp pericolul este foarte mare. Celor care vin fizic la cursuri, Universitatea le asigură măsurile de protecție”.
Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica: ”Începem luni, 5 octombrie, în sistem hibrid, cu prezența studenților în Universitate în laboratoare. Cursurile și seminariile vor fi online.
Din nefericire, am redus număr de cazare al studenților în cămine. Nu vom putea caza mai mult de 8.000 de studenți.
Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica din București:
Acordăm o atenție specială studenților din anul I. Nu e relevant să le facem teste COVID-19 studenților la intrarea în campus, pentru că ei vor interacționa apoi între ei. Cheltuielile ar fi extrem de mari.
Nu mă tem deloc de scăderea calității învățământului. Să fim lăsați să ne organizăm. Avem foarte multe platforme care pot susține cursurile online. Suntem pregătiți pentru a face față acestei provocări. Așteptăm susținerea de la Guvern.
Un prim mesaj pe care îl transmit este cel al responsabilității, apoi cel pentru încredere”.
Dacă partea de teorie poate fi predate și online studenților, așa cum se întâmplă și la școli, practica de care au nevoie mulți studenți trebuie făcută cu prezență, pentru că nu poți pregăti medici și ingineri doar în fața calculatorului.
Cum arată viitorul universitar cu amfiteatre goale? Cum pregătim viitori medici și ingineri fără practică? Cum se vor desfășura seminariile, laboratoarele şi proiectele? Ce se întâmplă în căminele studențești, li se vor cere studenților să facă teste COVID? Răspunsurile la aceste întrebări au fost date de prorectorul Bogdan Murgescu și rectorul Mihnea Costoiu, la Libertatea.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro