Luminița Barcari a explicat de ce s-a ajuns la propunerea ca, în noul an școlar, elevii să nu poată veni la clasă dacă părinții nu completează o declarație de proprie răspundere privind starea de sănătate a copiilor.
”Părinții nu au motive să se teamă, ei nu sunt medici, nu pot să răspundă și pentru situația în care copilul pleacă de acasă foarte bine și face febră la școală. Noi vrem doar ca și părintele să fie responsabil și să își asume într-un fel faptul că nu trimite copilul la școală dacă este bolnav”, a spus Barcari.
Luminița Barcari a explicat și ce se întâmplă când un copil face febră la școală sau are alte simptome ale noului coronavirus.
Se izolează imediat elevul într-o sală special destinată, va purta mască, se va separa de restul clasei și se anunță părintele. Personalul din cabinetul medical va lua legătura cu familia, iar copilul părăsește incinta școlară doar însoțit.
Secretarul de stat Luminița Barcari:
Secretarul de stat a spus și cine poate face școală online.
”Dacă un copil are anumite afecțiuni sau un membru al familiei lui suferă de o boală care l-ar putea pune în pericol, părintele poate decide ca acesta să facă școală online. Școala trebuie să asigure participarea la cursuri online. În clasă, profesorul transmite online lecția de pe laptop și copilul o va urmări de acasă”, a explicat Barcari.
Școlile vor trebui să aibă din septembrie, obligatoriu, apă, săpun, hârtie igienică, dar și dezinfectant. Mai mult, va trebui să se facă o curățenie mult mai atentă a suprafețelor pe care copiii pun mâna, a adăugat Luminița Barcari.
Principalele declaraţii ale Luminiţei Barcari:
- Este important ca părinţii să ştie să nu aducă la şcoală elevii cu febră. Triajul se face în primul rând de părinţi. Nu se vor prezenta cei confirmaţi cu COVID şi nici contacţii acestora.
- La grădiniţă triajul se efectuează ca şi până acum. DSP-urile trebuie să ţină în permanenţă legătura cu Inspectoratele Şcolare pentru apariţia noilor cazuri.
- De la trei cazuri în sus în unităţile de învăţământ se vor suspenda cursurile pentru 14 zile în unitatea respectivă.
Şcoala trebuie să asigure participarea elevilor la cursuri online în cazul în care părinţii decid că e mai bine ca elevul să înveţe de acasă. Profesorul poate transmite lecţia în timp real online. Chiar dacă nu există un laptop în fiecare clasă, unităţile şcolare se pot dota pentru că Guvernul a alocat sumele necesare pentru aceste achiziţii.
Luminiţa Barcari:
- Un metru este o distanţă rezonabilă pentru a fi respectată. Elevii, cu excepţia preşcolarilor, vor purta mască.
- Părinţii nu au motive să se teamă în cazul declaraţiei pe propria răspundere. Noi vrem ca şi părintele să fie responsabil. Să-şi asume că nu-şi trimite copilul bolnav la şcoală.
- Aceste reguli de bun simţ trebuia să le respectăm dintotdeauna, însă cu atât mai mult e nevoie de respectarea normelor de igienă.
- Redeschiderea şcolilor presupune o responsabilizare a tuturor actorilor implicaţi, inclusiv a părinţilor.
- Orele se sport se vor face în spaţiile deschise, iar în sala de sport nu se recomandă jocurile de echipă.
- Bacalaureatul se va desfăşura ca în prima sesiune. După prima sesiune nu s-a îmbolnăvit nimeni. Cadrele didactice ştiu ce au de făcut. Toate procedurile sunt la fel ca în prima sesiune.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro