„La terapie intensivă, în acest moment, sunt 40 de paturi, la sfârşitul săptămânii vor fi 54, din ele ocupate sunt doar 27, iar în ceea ce priveşte paturi normale de coronavirus avem în acest moment 400, nu ştiu dacă sunt 250-300 ocupate în momentul acesta şi o să avem 700 la sfârşitul săptămânii, deci, pe ceea ce înseamnă paturi în Bucureşti, nu există o presiune în acest moment. Bineînţeles că ne dorim cu toţii ca această creştere să nu fie explozivă în continuare”, a spus Nicuşor Dan.
Decizia primarului vine după ce Florin Cîțu a anunțat, marți, că vrea o analiză a modului în care spitalele subordonate Primăriei București s-au implicat în gestionarea noului val pandemic. De asemenea, premierul a cerut și o anchetă cu privire la modul în care Ministerul Sănătății a făcut pregătiri pentru valul 4 al pandemiei de coronavirus.
În București sunt avizate de DSP 246 de paturi de ATI pentru pacienții de COVID-19. Grupul de Comunicare Strategică a anunțat miercuri că în Capitală mai sunt disponibile 5 paturi de terapie intensivă, în timp ce la nivel național mai sunt libere 32 de paturi ATI.
Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență a adoptat, miercuri seară, mai multe măsuri:
- Creșterea capacității de asistență medicală pentru pacienții confirmați cu COVID-19 din unitățile sanitare din municipiul București, prin suplimentarea numărului de paturi (inclusiv paturi ATI).
- Responsabili: – managerii spitalelor din rețeaua Ministerului Sănătății, managerii spitalelor din rețeaua Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București
- Avizarea Autorizațiilor Sanitare de Funcționare temporare. Responsabil: – Direcția de Sănătate Publică București
- Suplimentarea cu un număr de 20 de autospeciale din cadrul IGSU pentru realizarea testării la domiciliu. Beneficiar: Serviciul de Ambulanță București-Ilfov
- Amplasarea unei unități mobile ATI la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta. Responsabili: Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” București-Ilfov si Direcția de Sănătate Publică București
- Operaționalizarea unui număr suplimentar de paturi ATI de la 40 la 54, în maximum 72 de ore. Responsabili: – Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, Direcția de Sănătate Publică București
- Suplimentarea numărului de paturi simple de la 412 la 712. Responsabil: Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București.
- Înființarea unui număr de 28 de paturi terapie intermediară: 21 la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale Dr. Victor Babeș în termen de 14 zile; 7 la Spitalul Clinic de copii Victor Gomoiu în termen de 7 zile.
- Responsabil: Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București.
- Detașare personal către Serviciul de Ambulanță București-Ilfov și Direcția de Sănătate Publică București. Responsabili: instituțiile membre al CMBSU.
- Intensificarea acțiunilor de control privind respectarea măsurilor necesare prevenirii și combaterii infecțiilor cu SARS CoV-2. Responsabili: Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” București-Ilfov, Direcția de Sănătate Publică București, Societatea de Transport București.
- Creșterea capacității de vaccinare. Responsabili: Direcția de Sănătate Publică București, Autoritățile Publice Locale.