Cei mai multi copii stramba din nas cand vine vorba de mancare. Cu toate acestea, o alimentatie corecta si sanatoasa este mai mult decat necesara pentru micuti. Tocmai de aceea specialistii in nutritie au alcatuit in cartea Mancarea si Sanatatea, aparuta la Editura Readers Digest (foto mic), un ghid cu cateva sfaturi care va pot ajuta sa-i invatati pe cei mici sa manance corect.

Iata cum le puteti forma obiceiuri alimentare corecte, ce e bine sa faceti si ce trebuie sa evitati:

-Dati exemplu copiilor in ceea ce priveste obiceiurile alimentare. Luati masa impreuna si mancati aceleasi preparate sanatoase.

Intre mese dati-le fructe sau branza

– Descurajati gustarile nesanatoase. Pastrati mereu provizii de alimente sanatoase, de pilda fructe, morcovi cruzi sau branza, pe care copiii sa le poata manca intre mese.

– Lasati copiii sa-si urmeze apetitul natural si sa decida cat vor sa manance.

– Faceti in asa fel incat copiilor sa le placa fructele si legumele, oferindu-le multe feluri de la o varsta frageda.

Fixati-va in obiectiv 5 portii pe zi.

– Dati-le sansa de a va ajuta la prepararea hranei in casa. Fiindca exista atatea semipreparate, multi copii nu vor invata niciodata sa gaseasca in gatit o placere, bazandu-se pe preparate din comert.

– Nu incurajati apetitul pentru dulciuri. Daca nu adaugati zahar inutil in bauturile si hrana copilului sunt sanse ca el sa nu-i simta niciodata lipsa.

– Nu obisnuiti copiii sa consume mai multa sare, presarand-o peste mancare.

– Nu dati lapte degresat sau semidegresat copiilor sub 5 ani; ei au nevoie de surplusul de energie oferit de laptele integral.

– Nu dati alune intregi copiilor sub 4 ani pentru ca se pot ineca. Le puteti da unt de arahide si alune macinate, daca nu sunt alergici la ele.

– Nu incercati sa le tineti predici precum gmilioane de oameni mor de foame ca sa-i convingeti pe copii sa manance sau sa-i siliti sa manance mai mult decat vor.

– Nu-i faceti pe copii sa se simta vinovati cand consuma vreun tip de aliment.

Una din greselile frecvente e aceea ca unii parinti ii obliga pe micuti sa termine tot din farfurie. Potrivit specialistilor, fiecare copil mananca atat cat are nevoie. Cantitatea de alimente de care micutii au nevoie pentru a le satisface necesarul energetic si de nutrienti variaza in functie de marime, greutate, sex si intensitatea efortului. A-i forta sa lase farfuria curata poate duce la indigestii si la obezitate, putand da nastere si la repulsii fata de anumite alimente care sa dureze toata viata.

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News