Cativa “aliati” cand vreti sa renuntati la tigari
– guma de mestecat cu nicotina – in 24 de ore se pot mesteca 15-30 de bucati; studiile au relevat ca majoritatea au reusit dupa 1-3 luni de “mestecare” zilnica. Ea nu da dependenta.
– plasture cu nicotina transdermic, se foloseste intr-o doza constanta sau descrescatoare, pe o perioada variabila, pana la 6 saptamani.
– spray nazal cu nicotina – se elibereaza cu prescriptie medicala si se poate folosi impreuna cu guma sau cu spray-ul, mai ales la cei cu dependenta severa.
– nebulizator cu nicotina – arata ca un porttigaret si contine nicotina impregnata cu mentol din care se inhaleaza de fiecare data cand se “simte nevoia de tutun”.
Agentii farmacologici nenicotinici:
– bupropion (dopaminergic, tablete cu eliberare continua) – se recomanda si se monitorizeaza de medic pentru ca, desi cu o rata mare de succes, influenteaza tensiunea arteriala.
– buspiron (tablete) – ajuta pacientii cu anxietate dupa sevrajul tabagic.
O alta modalitate de abandonare a tigarilor e inlocuirea lor cu un trabuc si e mai frecventa la cei la care predomina componenta sociala. Cateva cunostinte mi-au spus ca incearca sa se lase de fumat purtand la ele un trabuc, pe care il aprind si-l reaprind in timpul zilei cand simt nevoia de a fuma. Nu stiu daca metoda functioneaza, cred ca oprirea totala a fumatului e mai functionala, dar, avand in vedere multitudinea de implicatii psihologice ale acestui abandon, poate ca la unii functioneaza.
Fumatorii depresivi trebuie sa abandoneze acest obicei doar sub consilierea medicului.