* Bratul sa fie la nivelul inimii;
* Sa nu se fumeze cu minimum 15 minute inaintea masuratorii;
* Sa nu se consume cafea in ora precedenta examinarii;
* Sa nu se administreze stimulente adrenergice (ex. Epinefirna din deconestionantele nazale);
* La pacientii peste 65 de ani, diabetici sau sub tratament antihipertensiv tensiunea se va masura si in picioare, imediat si la cateva minute dupa schimbarea pozitiei.
Exista si posibilitatea masurarii si inregistrarii valorilor tensiunii arteriale pe parcursul a 24 – 48 ore printr-un dispozitiv special, lasat asupra pacientului care isi desfasoara activitatea curenta (inregistrare holter) care aduce date importante asupra variatiilor tensiunii in cursul diferitelor activitati sau momente ale zilei/noptii, putandu-se aprecia totodata si eficienta tratamentului antihipertensiv.
Ce este hipertensiunea arteriala?
Hipertensiunea arteriala (HTA) reprezinta o importanta problema de sanatate publica, fiind cea mai frecventa boala cardiovasculara, cauza importanta de morbiditate si mortalitate in randul populatiei adulte. Al 7-lea raport al Comitetului National (American) de Prevenire, Depistare, Evaluare si Tratament (JNC VII) al bolilor cardiovasculare a recomandat recent definirea presiunii arteriale normale ca presiune arteriala 135/85 mmHg. Valorile tensionale peste 140/90 mm Hg reprezinta hipertensiune arteriala, indiferent de varsta (nu se mai accepta ideea ca tensiunea normala creste cu varsta).
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!