Daca intrebati un hot, acesta va va spune ca nu exista usi care sa ii reziste. De altfel, in urma cu cateva saptamani, Libertatea scria ca „orice usa poate fi sparta in 5 minute”. Erau marturiile spargatorilor. Lacatusii sunt putin mai realisti si declara ca aceasta e doar o problema de timp. Un comerciant de usi ne-a sunat la redactie si a insistat ca nu exista infractor pentru marfa sa.
Pentru dumneavoastra, Libertatea a contactat criminalistii Politiei Capitalei pentru a efectua o expertiza antiefractie asupra unor usi si sisteme de inchidere existente pe piata. Asa am aflat cata siguranta ofera cumparatorilor si care sunt criteriile dupa care trebuie ales un sistem de inchidere. Pentru a vedea cata incredere trebuie acordata publicitatii unui produs, am ales de pe piata doua firme care comercializeaza sisteme de inchidere si le-am supus celor mai nemiloase teste, politistii fiind pusi in pielea hotului.
1. Usa SuperLock a fost cel mai dur opozant al incercarii de efractie: ranga, ciocanul, masina de gaurit si foarfeca hidraulica au dat chix in fata acesteia. Timp de 22 de minute, cei trei specialisti s-au chinuit sa desfaca blindajele ce acopereau butucul, insa fara rezultat, pentru ca, in momentul in care au trecut de sildul de protectie, ranga s-a rupt in usa. Cu toate presiunile, cele trei bolturi care intra in tocuri au ramas pe pozitie. „Am vandut peste 2.000 de usi. Avem o monitorizare foarte atenta a clientilor si pana acum nici o usa de-a noastra nu a fost deschisa de hoti. Un client a carui usa a fost, practic, vandalizata de spargator, ne-a chemat sa ii deschidem usa care se blocase si sa ii punem una asemanatoare”, spune Letitia Cotiga, reprezentantul firmei importatoare. O astfel de usa costa intre 300 si 600 $, in functie de sistemul de inchidere ales.
2. Supuse aceluiasi test antiefractie, de cei trei specialisti ai Politiei, au fost si yalele ZIKON ale firmei Waldeck. La randul lor, aceste sisteme de inchidere s-au lasat cu greu deschise, oricum nu in cele 5 minute „marturisite” de spargatori. „Butucul de siguranta este foarte bun, cu conditia sa fie protejat de sildul de protectie si pastila antiefractie pentru butuc”, a concluzionat expertul Politiei. Sistemul antiefractie simplu, care poate fi montat pe orice usa, poate fi achizitionat cu o suma cuprinsa intre 38 si 100 de euro. Pentru a va garanta o minima siguranta, Serviciul Criminalistic al Politiei va sfatuieste sa achizitionati incuietori asigurate cu sisteme de protectie-ascundere a butucului, iar usa sa fie asigurata de preferinta cu doua sisteme de inchidere, deoarece ar putea exista posibilitatea ca hotul sa incerce sa anihileze sistemul pe care nu-l poate sparge prin infundarea sau scoaterea lui din functiune. In cazul in care se constata ca sistemul nu mai poate fi folosit, este absolut imperativ sa solicitati un specialist pentru inlocuirea butucului stricat.
De unde puteti achizitiona usile antiefractie:
I-Tec, bulevardul Decebal nr. 10, unic importator SuperLock.
Waldeck – Calea Calarasilor nr. 177, bl. 68, sc. 4, et. 3, ap. 105 – importa mai multe tipuri de sisteme antiefractie.
Art Land, soseaua Fundeni nr. 39; preturile variaza intre 368 si 805 euro + TVA, in functie de dimensiuni si sistem.
Com Service, str. dr. Nicolae Manolescu nr. 2; puteti achizitiona o usa antiefractie cu 3,9 – 6,6 milioane de lei.
Promeco SD, soseaua Orhideelor nr. 15; preturile pleaca de la 5 milioane de lei si se termina la 50 de milioane.
BIT TECH, dr. Mihail Obedeanu nr. 23, comercializeaza usile la preturi cuprinse intre 500 si 3.000 de euro.
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!