Potrivit estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aproape un milion de romani au hepatita cronica B si pot face diverse complicatii in doar cativa ani. Pe langa acestia, multe alte persoane sufera de hepatita A sau C. Prof. dr. Adrian Streinu Cercel (foto mic), directorul Institutului de Boli Infectioase ‘Prof. Dr. Matei Bals, ne-a spus cum ne putem feri de aceasta afectiune grava.

Hepatita A sau ‘boala mainilor murdare – e una dintre formele contagioase. Ea se ia prin contact direct cu microbii (in special din cauza mainilor nespalate cu sapun) sau prin consumarea de apa si alimente contaminate. Cei mai predispusi la aceasta afectiune sunt copiii, persoanele care stau mult timp in colectivitati si cele care calatoresc in zone geografice cu risc crescut. Desi nu e la fel de grava ca alte tipuri de hepatita, aceasta forma afecteaza totusi ficatul. Simptome: pierderea apetitului, dureri de stomac, greata, febra, oboseala sau ingalbenirea tenului si a ochilor. Contaminarea poate fi preintampinata prin vaccin.

Hepatita B – este foarte grava, deoarece virusul B este de o suta de ori mai contagios decat virusul HIV. Statisticile sunt ingrijoratoare – o treime din populatia globului este infectata cu hepatita B, iar in Romania exista un milion de persoane care au avut contact cu acest virus si care pot fi purtatoare. ‘In fiecare luna, numai in Bucuresti se diagnosticheaza 50-60 de pacienti cu hepatita B, multi dintre ei avand deja forma cronica a bolii, a declarat dr. Adrian Streinu Cercel. Aceasta forma de hepatita poate fi transmisa prin contact direct cu sangele si secretii umane contaminate (pe cale sexuala sau prin folosirea unor obiecte personale de igiena in comun). Daca nu este tratata poate duce la ciroza sau cancer hepatic si chiar la deces. Simptomele sunt asemanatoare cu cele ale hepatitei A. Poate fi prevenita prin folosirea prezervativului, a acelor sterile si prin evitarea contaminarii prin rana deschisa si prin vaccinare.

Hepatita C nu are simptome si se poate manifesta dupa multi ani de la infectare

Se contracteaza aproape exclusiv prin transfuzii cu sange infectat sau folosirea acelor nesterile ori a obiectelor de igiena in comun. Exista insa si posibilitatea transmiterii prin contact sexual. Din pacate, acest tip de hepatita nu are simptome si se poate manifesta chiar si dupa 20 de ani de la infectare.
Pentru hepatita C nu exista vaccin, singura metoda de prevenire fiind folosirea prezervativului, a acelor sterile si evitarea contaminarii prin rana deschisa.

Cat costa imunizarea

‘Din fericire, hepatita de forma A si B poate fi prevenita prin vaccinare. La noi in tara vaccinarea obligatorie gratuita pentru copii a fost introdusa in 1996, dar adultii trebuie sa se imunizeze pe cont propriu. Pentru asta este insa nevoie sa-si faca teste specifice ca sa vada daca sunt purtatori de virus, ne-a spus dr. Adrian Streinu Cercel. Testul de depistare se poate face in spitalele judetene si municipale din tara, iar pretul sau este de 17,5 lei. Vaccinul pentru hepatita A si B se face in trei doze, de cate 20 de lei fiecare.

 

Rezultate Exit poll alegeri prezidențiale 2024 – turul I – cine intră în turul 2. Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale potrivit BEC!
 

Urmărește-ne pe Google News