O persoana adulta, activa din punct de vedere profesional, isi petrece, in medie, 8-9 ore zilnic la birou. Stresul si mentinerea mult timp a corpului in aceeasi pozitie sunt numai cateva din cauzele care pot crea neplaceri destul de serioase, atat pe plan fizic, cat si in ceea ce priveste psihicul. Problemele oculare, suferintele la nivelul coloanei vertebrale sau durerile de cap pot fi cu usurinta evitate, respectand cateva reguli de baza.
Durerile de spate – Sunt afectate in principal persoanele care petrec foarte mult timp in fata calculatorului. Durerile la nivel cervical si alte afectiuni lombare sunt, de cele mai multe ori, rezultatul adoptarii unor pozitii defectuoase sau a unor contorsionari nefiresti ale coloanei vertebrale. Pozitia asezat nu este intotdeauna odihnitoare. Scaunul trebuie sa fie pivotant, astfel incat sa va puteti corecta cu usurinta pozitia in fata biroului; baza scaunului, cat si spatarul, trebuie sa fie reglabile. Spatele nu trebuie sa fie curbat, cum se intampla deseori, ci perfect lipit de spatar. De-a lungul zilei se impune schimbarea repetata a pozitiei.
Protejati-va ochii! Pentru o utilizare in conditii optime a calculatorului se impun o serie de norme in folosirea acestuia: monitorul trebuie sa fie instalat astfel incat lumina sa nu se reflecte in el. Reglati intensitatea culorilor si contrastul ecranului in functie de iluminarea camerei. Asezati-va textele pe care le aveti de copiat pe un suport special, situat la nivelul ecranului, sa nu fiti nevoiti sa va aplecati tot timpul pentru a citi si, in felul acesta, sa va obositi muschii cefei si sa va suprasolicitati vertebrele cervicale.
Biroul – Dimensiunile mesei de lucru trebuie sa fie corespunzatoare nevoilor dv. si nu este bine sa fie asezata intr-un colt al incaperii, ci perpendicular cu fereastra, pentru a evita lumina prea puternica sau umbrirea ecranului calculatorului. Este bine ca birourile sa nu fie acoperite cu materiale in care se reflecta lumina, cum ar fi sticla, sau sa aiba o culoare prea inchisa. Cele mai bune sunt birourile din lemn, preferabil de culoare gri.
Iluminatul – Puneti-va pe birou o lampa cu brat ajustabil, care sa permita totodata si reglarea intensitatii luminii si indreptati-o spre documentele pe care le aveti de citit sau de transcris.
Stresul – Stresul nu a fost inca in mod oficial recunoscut ca o maladie profesionala, dar este evident faptul ca provoaca adevarate ravagii in viata fiecaruia dintre noi. Una din masuri este luarea unei pauze de numai 5 minute la fiecare ora de lucru la calculator, timp in care puteti bea un ceai sau un pahar cu suc, ori puteti face cativa pasi prin birou. (Material preluat din revista „Farmacia ta”)