1. In primele 6 saptamani te poti plimba zilnic, timp de o ora. In timp ce mergi, tine spatele drept si lasa-ti mainile pe langa corp. Fa incalzirea timp de 5-10 minute: alearga pe loc, roteste-ti umerii si apoi bratele inainte si inapoi de cateva ori.
2. Dupa ce primesti acordul doctorului, poti incepe un program complet de exercitii. Incepe prin plimbari lungi timp de 50-60 de minute, de 4-5 ori pe saptamana. Bineinteles, il poti lua si pe bebe cu tine in carucior.
3. Incearca sa imparti un program de exercitii de 30 de minute in trei parti de cate 10 minute pe parcursul unei zile, in cazul in care nu ai suficient timp. Si asigura-te ca exercitiile iti fac placere, astfel incat programul sa nu devina o corvoada.
4. Daca nu iti permiti sa te duci la o sala, iti poti cumpara o caseta video sau poti urmari un program de aerobic la televizor (ai grija ca miscarile sa nu fie prea complicate sau sa te suprasolicite).
5. Ai foarte multa rabdare. Mai devreme sau mai tarziu vei reveni la forma ta obisnuita. Nu dispera, chiar daca rezultatele nu se vad „cat ai bate din palme”.
6. Cantareste-te numai o data pe saptamana pentru a evita sa crezi ca slabesti prea putin si prea incet.
7. Imediat ce primesti acordul doctorului, poti incepe un program de aerobic. Exercitiile ce solicita mai multe grupe de muschi (inotul, mersul pe bicicleta, jogging-ul) si maresc ritmul cardiac nu sunt recomandate.
8. Exerseaza progresiv, crescand intensitatea si durata exercitiilor in timp. Daca vei exersa prea mult imediat dupa nastere, secretiile vaginale pot fi abundente sau isi pot schimba culoarea.
9. Daca alaptezi, exerseaza dupa ce-ti golesti sanii. Pentru confortul tau, poarta sutien de sustinere.
10. Nu incepe o cura de slabire acum, pentru ca nu este momentul potrivit. Daca alaptezi, ai nevoie de 500 de calorii pe zi in plus fata de cat aveai nevoie inainte de a ramane insarcinata si inca 65 de grame de proteine.