Ovidiu Raețchi: Cred că parlamentarul trebuie pus într-o categorie de venit la nivelul medicilor, al profesorilor
Liberalii sunt sceptici în privința legii salarizării unitare, și consideră că proiectul nu este finalizat și nici nu se susține în actuala realitate economică.
”Aș vrea, totuși, să fie depusă, pentru că atât am comentat, de-a lungul anilor, variante fictive de legi ale salarizării unitare, care nu s-au dovedit reale, încât mi-e greu să vorbesc pe ce au anunțat ei că vor face. Cred că parlamentarul trebuie pus într-o categorie de venit la nivelul medicilor, al profesorilor, și abia plecând de la principiul ăsta, vom vedea cât câștigă fiecare categorie”, a declarat deputatul PNL.
Eugen Tomac (PMP): Sper să nu ne trezim cu surprize care să trezească mari nemulțumiri în societate
Deputatul PMP spune că așteaptă cu interes proiectul de lege privind salarizarea în sistemul bugetar.”Observăm o secretomanie totală, sper să nu ne trezim cu surprize care să trezească mari nemulțumiri în societate. La fel au spus și despre Ordonanța 13, că nu o vor adopta și până la urmă a fost un dezastru”, a spus președintele executiv al PMP, pentru Libertatea.
Tomac consideră că legea salarizării unitare trebuie adaptată la realitățile ecoonomice ale României. ”Nu putem face măriri de salarii, atâta vreme cât ele nu sunt ajutate cu cât producem”, a mai spus Eugen Tomac, precizând că riscul este să ajungem la un deficit foarte mare.
Rovana Plumb (PSD): Trebuie să avem o abordare clară în ceea ce privește salariul de carieră și persoanele alese și numite
Întotodeauna am susținut că salariul trebuie să reprezinte munca pe care o desfășoară persoana respectivă,. În ceea ce privește persoanele alese și numite, vorbim de indemnizație, celelalte, care lucrează cu contract de muncăm, beneficiază de un salariu care este numit salariu de carieră, tb să avem o abordare clară în ceea ce privește salariul de carieră și persoanele alese și numite, pe o perioadă numită de timp.
Întrebată dacă sunt suficiente aceste indemnizații aceasta a confirmat. Cu toate acestea, ministrul recunoaște că nu a văzut încă proiectul final al salarizării unitare. ”În totallitatea lui nu l-am văzut,. Am ascultat tot ceea ce doamna ministrul Lia Olguța Vasilescu și președintele PSD Liviu Dragnea”, a spus ea.
Rovana Plumb afirmă că proiectul este sustenabil pentru că acesta este unul ditnre principiile după care a fost realizat.
Borza (ALDE): Dacă vrem să avem pretenția că trăim într-o democrație, să ne onorăm cum se cuvine corpul demnitarilor!
”Nu am venit pentru salariu și nu trăiesc din salariu”, spune deputatul ALDE Remus Borza. Acesta a declarat recent că un parlamentar nu poate trăi cu un salariu de 1000 de euro, fiind ”un salariu mizer”.
”În orice sistem de drept, în orice națiune care se pretinde a fi civilizată, în ieraierarhizare, mă refer la sistemul public, unde avem în jur de 1,2 milioane de salariați din cei 4,8 milioane de salariați, la vârful piramidei se găsește salarizarea demnitarilor. Demnitarii sunt cei care angajează România în relațiile cu alte state, cei care administrează PIB-ul României, cei care angajează cheltuieli. Dacă vi se pare în regulă ca un ministru să fie mai prost retribuit decât un șef de serviciu sau un parlamentar decât șefa de la Administrativ sau de la Financiar-contabilitate, atunci înseamnă că greșesc eu. Trebuie să înțelegeți că un demnitar nu poate să trăiască dintr-o mie de euro. Când am folosit expresia nimeni, evident nu m-am raportat la tot poporul român”, a spus deputatul ALDE.
El a precizat că, la o mie de euro nu vor veni niște buni profesioniști sau niște oameni de moralitate să lucreze în Parlamentul României.
”Trebuie să acceptăm, dacă vrem să avem pretenția că trăim într-o democrație, într-un stat de drept și într-o economie de piață, să ne onorăm cum se cuvine corpul demnitarilor. Eu nu trăiesc din 5000 de lei. Dar sunt oameni de bună credință în parlamentul țării, iar dacă aveți considerație față de instituția fundamental a unei națiuni, trebuie să terminați cu populismele. Nicu eu nu vă întreb câte mii de euro câștigați la televiziunile private. Fiecare poate să câștige după muncă și răsplată și puteți câștiga cât doriți, dar nu cred că trebuie să dăm dovadă de atâta ipocrizie, să facem atât de mari discuții… Ce vreți să facem? Sigur, împușcăm toți parlamentarii țării sau îi trimitem acasă și acceptăm să fim condușți de alte instituții de presă sau de trusturile de presă (…) trebuie să acceptați ca, la nivelul ăsta redus de salariza, vor intra în sistemul public, în corpul demnitarilor, doar mediocrii sau hoții”, a comentat deputatul ALDE.
Potrivit lui Borza, ”corpul demnitarilor sunt cei care gestionează marile reforme”. ”Dacă doriți să avem un sistem de sănătate corect în care să nu se moară cu zile, dacă doriți să avem mai mult de 4-500 de km de autostrada, dacă doriți să avem un system de educație efficient, dacă doriți să avem o administrație corectă, trebuie să acceptăm că acei mai puțin de o mie de demnitario să fie correct retribuiți. Un demnitar nu poate să vină ca niște colegi de la un anumit partid în blugi, bărboși, slinoși și să spună: eu8 sunt alesuol neamului. Dacă nu înțelegem să ne onorăm demnitarii, nici alții în afară nu ne vor onora pen oi, ca popor”, a mai spus el.