După aproape doi ani și cinci ani de invazie rusă la scară largă în Ucraina, ponderea cetățenilor ruși care sunt în favoarea discuțiilor de pace a atins un maxim istoric de 58%. Aceasta este una dintre concluziile-cheie ale celui mai recent sondaj realizat de Centrul Levada, notează sursa citată.

Pace și război deopotrivă

Directorul Levada, Denis Volkov, atribuie această tendință și altele observate în rândul opiniei publice ruse unei anumite schimbări în retorica oficială, în special din partea liderului de la Kremlin, Vladimir Putin.

„În ultimele săptămâni, el a vorbit mai des despre negocieri de pace: că noi am fi interesați, că Rusia ar fi interesată”, a declarat Volkov într-un interviu acordat pentru The Moscow Times.

Cu toate acestea, sprijinul pentru continuarea războiului rămâne destul de ridicat la Moscova, la 56%, în pofida înclinațiilor tradiționale liberale ale capitalei Federației Ruse.

„Aș putea explica acest procentaj prin faptul că mulți oameni cu mentalitate liberală au părăsit Moscova”, a spus Volkov.

„Pe de altă parte, Moscova este un oraș foarte încărcat ideologic, un oraș al birocraților în mare măsură”, a continuat sociologul rus. „Un aspect important este că Moscova nu suferă la fel ca Belgorod sau alte orașe de graniță”, a subliniat el.

Intoleranți la concesii

În timp ce majoritatea respondenților au spus că sunt în favoarea încheierii păcii cât mai curând posibil, doar 17% cred că Rusia ar trebui să facă concesii semnificative pentru a ajunge la un acord cu Ucraina și aliații săi occidentali.

„Acesta este un grup destul de stabil, format în primul rând din cei care nu aprobă acțiunile Rusiei în Ucraina”, a explicat Volkov.

Totuși, majoritatea rușilor (73-74%) nu își doresc returnarea teritoriilor ucrainene anexate ilegal de Kremlin și se opun (83%) aderării Ucrainei la NATO.

Sondajul Levada dezvăluie, de asemenea, că aproximativ o treime dintre ruși consideră că folosirea armelor nucleare este o soluție acceptabilă. În opinia lui Volkov, acest procentaj poate fi explicat prin discuțiile frecvente despre utilizarea armelor nucleare întreținute de către oficialii ruși și de presa regimului.

„Abordarea acestui subiect în spațiul public dă impresia că este posibil. Cu cât este discutat mai mult acest subiect și cu cât sunt prezentate mai multe argumente de la cel mai înalt nivel, cu atât devine mai acceptabil”, afirmă directorul Centrului Levada.

Cu toate acestea, majoritatea rușilor (52%) consideră că folosirea armelor nucleare este inacceptabilă.

„Noi versus ei”

În general, aproximativ 77% dintre ruși susțin așa-zisa „operațiune militară specială” din Ucraina – un procentaj care a rămas stabil de la începutul invaziei la scară largă și se aliniază îndeaproape cu sprijinul pentru regimul Putin.

Rușii își formează adesea opiniile dintr-o perspectivă „noi versus ei”. „Când punem întrebări suplimentare despre motivul pentru care susțin (războiul – n.r.), răspunsul principal este: «Pe cine altcineva să sprijinim? Îi susținem pe ai noștri, nu pe ceilalți». Oamenii spun: «Sunt băieții noștri, soldații noștri, oamenii noștri, îi sprijinim»”, precizează Denis Volkov.

„Cei care nu susțin (războiul – n.r.) au tendința să creadă că regimul Putin este de vină și văd Ucraina și Occidentul ca fiind de partea dreaptă a istoriei. Ei se identifică mai mult cu Occidentul și au o viziune favorabilă asupra Occidentului”, a adăugat el.

O parte semnificativă a respondenților (aproximativ 30%) își exprimă un sprijin slab pentru război, invocând diverse rezerve.

„În același timp, mulți dintre cei care susțin negocierile sunt de părere că nu este treaba lor să decidă. … Ei cred: «Putin a început, așa că să-l termine el». Ei spun: «Autoritățile știu mai bine, noi suntem prea mici»”, explică sociologul rus.

Aproximativ 65% dintre ruși dau vina pe Occident și pe NATO pentru războiul din Ucraina, o cifră care a crescut cu aproape 10 puncte procentuale în ultimul an, constată The Moscow Times.

În pofida represiunii pe scară largă și a cenzurii din Rusia, cetățenii ruși încă participă la sondaje la fel ca înainte de război, susține Denis Volkov.

Potrivit directorului Centrului Levada, numeroși ruși nu au o opinie clar formulată asupra multor probleme politice și, prin urmare, se bazează foarte mult pe relatările din presa de stat, aflată sub controlul Kremlinului.

 
 

Urmărește-ne pe Google News