CNN notează că ”Sunt riscuri foarte mari și înfricoșătoare privind întâlnirea dintre Kim Jong-un și Trump”.
”În ciuda ambițiilor fiecărui lider, oportunitatea este reală. Ca risc. Acești doi oameni și-au petrecut viețile pentru a-și construi propriile lor realități – fie că unul dintre ei conducea când era copil sau că celălalt a avut cel mai de succes prim an de mamdat dintre toți președinții. Ei sunt actori antrenați, care își concentrează atenția pe o percepție decât o realitate.
Când vor sta la aceeași masă, vor putea să-și lase postura la o parte și să facă ceva real? Sau acest moment, ca multe altele dintre Kim și Trump, va evolua într-ul alt episod al unui reality show, în care încearcă să demonstreze cine are butonul nuclear mai mare?
Răspunsul la aceste întrebări este critic pentru viitor, nu doar pentru SUA, ci și pentru lume”.
Într-o analiză publicată de Retuters, un profesor japonez pe nume Takahashi Kawakami a spus că există trei variante: ”Fie Phenianul acceptă să elimine armele nucleare, fie acceptă să înghețe programul nuclear sau să se întoarcă la lansarea rachetelor. Dintre toate, eu văd cea dea doua opțiune drept cea mai probabilă, Japonia făcând presiuni pe umerii Phenianului”.
The Guardian notează că ”Trump și Kim cred că înving”.
”Dacă summintul dintre Donald Trump și Kim Jong-un va avea loc în mai, va fi unul dintre cele mai remarcabile și neașteptate piese de teatru din istoria diplomatică”, a scris The Guardian.
Donald Trump a acceptat să se întâlnească cu Kim Jong-un
Donald Trump va avea o întâlnire cu Kim Jong-un. Președintele american a acceptat o propunere a liderului nord-coreean de a se întâlni, iar acest lucru ar putea să aibă loc până la finalul lunii mai. Anunțul a fost făcut de un oficial sud-coreean și confirmat de Casa Albă, relatează BBC News și AFP.
Donald Trump și Kim Jong-un ar urma să se întâlnească, după cum a anunțat Chung Eui-yong, şeful Oficiului pentru Securitate Naţională din Coreea de Sud. Ulterior, Casa Albă a confirmat această informație, prin intermediul purtătorului de cuvânt.
“El va accepta invitaţia de a se întâlni cu Kim Jong Un într-un loc şi la un moment ce vor fi stabilite”, a declarat Sarah Sanders.
Anunțul uriaș vine după ce o delegație sud-coreeană a mers la Casa Albă, pentru a-l informa pe liderul american despre subiectele abordate în timpul vizite din Coreea de Nord. Același oficial sud-coreean a mai declarat că liderul de la Phenian s-a angajat să lucreze la “denuclearizarea” peninsulei coreene.
“I-am spus preşedintelui Trump că, în cursul întâlnirii noastre, liderul nord-coreean, Kim Jong Un, a arătat că se angajează în denuclearizare”, a arătat Chung.
Totodată, liderul de la Phenian a promis că se va abţine de la orice alt test de rachetă sau nuclear. “El înţelege că exerciţiul militar comun de rutină efectuat de Coreea de Sud şi Statele Unite trebuie să continue şi şi-a exprimat dorinţa de a se întâlni cu preşedintele Trump cât mai rapid posibil”, a continuat oficialul sud-coreean. El a precizat și că “preşedintele Trump a apreciat informarea şi a spus că îl va întâlni pe Kim Jong Un până la finalul lui mai pentru a obţine denuclearizarea permanentă”.
Ulterior, purtătorul de cuvânt al Casei Albe a afirmat că Donald Trump, “apreciază foarte mult cuvintele frumoase” ale delegaţiei sud-coreene care a venit să-l informeze despre întâlnirea avută cu liderul nord-coreean, Kim Jong Un, la începutul săptămânii.
Mai precis, în urmă cu doar câteva zile, o delegație sud-coreeană a mers la Phenian, unde s-a întâlnit cu liderul Coreei de Nord. Această vizită a avut loc după ce sora liderului nord-coreean, Kim Yo-Jong a mers în Sud, cu ocazia Jocurilor Olimpice de Iarnă.
Astfel, potrivit analiștilor, tensiunile privind Coreea de Nord par să se calmeze, după luni în care Phenianul și Washingtonul au folosit o retorică extrem de dură. Liderii celor două țări au vorbit chiar și despre armele nucleare.
Astfel, o întrevedere între Donald Trump și Kim Jong-un înseamnă un pas major în rezolvarea tensiunilor create de ambiția Phenianului de a-și dezvolta arme nucleare.