- Funeraliile cu zeci de mii de oameni ieșiți pe stradă pentru generalul Qassem Soleimani, ucis de Statele Unite într-un atac aerian, sunt o “paradă” a statului, la care participă mase manevrate de guvern, acuză Amir.
- Oamenii de rând sunt fie indiferenți față de asasinat, din cauza greutăților economice (inflația este foarte ridicată în urma sancțiunilor americane cauzate de programul nuclear al Teheranului), fie bucuroși că a murit “un ticălos din conducere”.
- Cine iese pe stradă împotriva conducerii este automat catalogat drept “agent al Israelului” care luptă împotriva Revoluției Islamice. Cei care au alte păreri decât statul sunt uciși, iar familia e obligată să plătească glonțul.
Amir are 39 de ani și este jurnalist sportiv. Primii 11 ani din viață i-a trăit în Iran, după care a venit în România. În Iran nu a mai mers din 1993, dar este în permanentă legătură cu comunitatea iraniană din România. Cu alți conaționali de-ai săi s-a întâlnit la Cupa Mondială de fotbal din Rusia, în 2018.
El a povestit pentru Libertatea cum văd oamenii situația din Iran și Irak.
Potrivit lui Amir, ce se vede acum pe străzile din Iran, cu zeci de mii de oameni plângându-l pe generalul ucis, este propaganda regimului islamist de la Teheran, instalat după Revoluția Islamică din 1979. Acesta se folosește de oameni simpli și de presă pentru a promova o anumită imagine despre țară.
Eu nu sunt analist politic, dar am trăit 11 ani acolo. Și tu, dacă te duci în Australia, rămâi conectat la România. Ce vezi tu acum cu oamenii pe stradă e o paradă. Există și un termen în Iran pentru acești oameni care ies pe stradă (pentru regim – n.r.), sandis khor, și înseamnă că «te vinzi pentru un suc». Tot ce vezi acum în presa iraniană este exact cum vedeai același limbaj de lemn de pe vremea lui Ceaușescu.
Amir Kiarash, jurnalist iranian stabilit în România:
Viața e un calvar
Mulți dintre cetățenii țării trăiesc un adevărat calvar în Iran.
Inflația este foarte mare. Am un prieten care, atunci când a venit în România la facultate, un euro era 4.000 de tomani. În 6 ani, euro a sărit la 14.000 de tomani. Ăștia care îl plâng pe general sunt masa manevrată de guvern. Acum trei săptămâni – o lună au fost proteste din cauza scumpirii benzinei, dar nu ai văzut despre ei scris ceva în presa iraniană, deși au fost sute de morți.
Amir Kiarash:
Moneda oficială în Iran este rialul, dar oamenii folosesc, în general, tomanul. Un toman este 10 riali.
Jurnalistul iranian mai spune că acum s-a ajuns la un adevărat turism sexual în Iran, din cauza sărăciei și a faptului că prostituatele din Iran sunt foarte ieftine.
Dacă ieși pe stradă ești condamnat la moarte. La propriu
Amir mai spune că cei care protestează în Iran față de autorități practic se condamnă singuri la moarte și îi condamnă și pe cei din familiile lor la o viață nefericită.
Dacă ieși pe stradă, automat ești catalogat drept unul care este agent al Israelului și vrei să distrugi Revoluția Islamică. Ești practic condamnat la moarte. Și acum, dar și la protestele din 2009, când Ahmadinejad a câștigat al doilea mandat, pașii sunt așa: nu poți fi înmormântat într-un cimitir normal, familia plătește glonțul cu care ai fost omorât. Familiile au apoi de îndurat, la rândul lor, un adevărat calvar.
Amir Kiarash:
Legătura dintre Iran, Irak și situația regională
Iranienii nu sunt popor arab, sunt descendenții vechilor perși, dar, la fel ca popoarele din regiune, sunt de religie musulmană.
Oarecum similară cu situația creștinismului, există o divizare puternică și în lumea islamică. Cei mai mulți musulmani sunt sunniți, iar o mai mică parte a lor este șiită. Această schismă a survenit imediat după moartea profetului Mahomed și afectează indirect jocurile din politica regională.
BBC scria în anul 2016 că, din cei 1,5 miliarde de musulmani, sunniții reprezintă circa 85%, iar șiiții, cam 15%.
În Orientul Mijlociu, aproximativ 90% din populație este sunnită. Cea mai mare parte a populației din Arabia Saudită, Egipt sau Iordania este sunnită. La fel și în Pakistan, stat care deține armament nuclear.
Șiiți și sunniți
În schimb, cea mai mare parte a populației din Iran este șiită. Asta face ca Iranul și Arabia Saudită să fie pe poziții diametral opuse în aproape orice subiect.
Pe lângă Iran, și Irakul are populație majoritar șiită, ca și Azerbaidjanul sau Bahrainul. Mari comunități șiite se mai găsesc și în Liban, Siria și Yemen.
În total, între 154 și 200 de milioane de oameni sunt șiiți la nivel mondial. Iranul sprijină mișcarea Hezbollah din Liban, a intervenit oficial în favoarea dictatorului Bashar al-Assad în Siria și sprijină milițiile houthi din Yemen. Acestea au atacat în luna septembrie 2019 instalațiile petroliere din Arabia Saudită și au afectat puternic producția sa de țiței.
Noi, iranienii, avem cea mai bună legătură cu irakienii pentru că suntem șiiți, pe când saudiții și cei din Emirate sunt sunniți.
Amir Kiarash:
În Irak, milițiile șiite controlate de Iran au luptat împotriva Statului Islamic și, teoretic, sunt integrate în forțele de securitate ale Bagdadului.
„Consecințele vor fi mai mari asupra Irakului”
Tot ce s-a întâmplat acum va avea consecințe mai mari asupra Irakului decât a Iranului, după părerea mea. Și asta pentru că Irakul va deveni un teritoriu de luptă între SUA și Iran pentru influență. Acel general nu era acolo pentru vreun congres pe agricultură…
Amir Kiarash:
El a subliniat și faptul că generalul iranian a ajuns în Bagdad după ce Ambasada SUA în capitala irakiană a fost atacată.
De asemenea, la finele lunii decembrie a avut loc și un atac cu rachete asupra unei baze comune irakiano-americane din nordul Irakului, lângă Kirkuk. Un contractor american a fost ucis, trei soldați americani și alți doi polițiști irakieni au fost răniți în atac.
În urma lichidării generalului Soleimani, Irakul a votat retragerea trupelor străine din țară.
„Nu poți să ai altă părere decât a statului”
În Iran nu poți să ai altă părere decât cea a statului, pentru că ești condamnat la moarte. Literal.
“Și dacă nu ești (ucis – n.r.), există și o închisoare celebră în Teheran pentru astfel de cazuri. Se numește Evin și oamenii sunt torturați sau uciși acolo. Și dacă printr-un miracol ieși de acolo, și au fost cazuri de deținuți politici care au ieșit, pe drumul spre casă mori într-un «accident»”, povestește Amir Kiarash.
Din cauza sumelor imense folosite de Iran pentru a susține politicile sale în regiune, oamenii de rând din Iran au ajuns să deteste implicarea statului în astfel de acțiuni.
Când ies pe stradă, oamenii au o scandare care sună așa: „Nu Gaza, nu Palestina, îmi dau viața doar pentru Iran!”
Amir Kiarash:
Dacă este o țară detestată în Iran, aceasta este Palestina, din cauza banilor trimiși acolo. Sunt sume colosale date pentru Palestina și pentru Hezbollah.
Așa că, pentru omul simplu, „moartea generalului Qassem Soleimani ori îi este indiferentă, pentru că are alte griji mult mai mari, ori se bucură pentru că a murit un ticălos din conducere”, a conchis Amir Kiarash.