Cuprins:
În baza unui contract de muncă, toți angajatorii au obligația de a plăti sumele aferente contribuției asigurărilor de sănătate ale tuturor angajaților, care, în acest fel, au dreptul la pachetul de bază de servicii medicale de la stat.
Există, însă, și situații nefericite în care o persoană nu este asigurată deoarece își schimbă angajatorul ori are perioade fără activitate sau pentru că angajatorul alege să nu achite aceste contribuții.
Drept urmare, angajații aflați în această situație care doresc să facă un set de analize, diverse investigații sau chiar o intervenție chirurgicală sunt puși în situația de a plăti din propriul buzunar contravaloarea acestor servicii.
Pentru a evita o situație neplăcută, orice persoană fizică ce are calitatea de angajat al unei companii cu contract individual de muncă poate verifica dacă apare în sistemul de sănătate ca asigurat. Cum se poți face acest lucru îți vom spune în cele ce urmează.
Cum se face verificarea calității de asigurat?
O persoană fizică angajată cu contract individual de muncă la o societate este automat asigurată în sistemul public de sănătate deoarece plătește taxe și contribuții sociale la buget. Obligația de a declara și de a plăti contribuțiile sociale îi revine angajatorului prin reținere la sursa.
Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) oferă posibilitatea persoanelor interesate să verifice dacă sunt asigurate în sistemul național pe site-ul oficial, care a fost relansat în 2021. Este foarte important să faci această verificare pentru a nu fi nevoit să plătești serviciile medicale de care ai nevoie la un moment dat.
Această verificare o poți face online, extrem de simplu și de rapid, urmând o serie de pași, și anume:
Pasul 1: Accesează site-ul Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate;
Pasul 2: Introdu CNP-ul pe care vrei să-l verifici.
Pasul 3: Introdu codul de verificare unic pe care ți-l generează în mod automat platforma;
Pasul 4: Fă click pe butonul Caută;
Pasul 5: În final, primești rezultatul: Persoana este asigurată sau Persoana nu este asigurată.
În acest fel, salariații pot vedea, de exemplu, dacă li se plătesc, de către angajatori, contribuțiile la sănătate. De asemenea, pe platformă mai sunt furnizate data înscrierii la medicul de familie a persoanei asigurate și dacă asiguratul deține sau nu deține un card de sănătate valabil.
Cum beneficiezi de servicii medicale dacă nu ești asigurat?
Trebuie să știi că, în conformitate cu prevederile Legii nr. 95/2006, republicată, actualizată 2022 privind reforma în domeniul sănătăţii, în cazul salariaților care au încetat raporturile de muncă sau de serviciu, asigurarea se va pierde în termen de trei luni de la data încetării contractului individual de muncă.
În acest caz, pentru a nu rămâne fără acces la serviciile medicale, orice persoană poate deveni coasigurat dacă un membru al familiei o va lua în întreținere. Astfel, acest statut îi va asigura în continuare, fără costuri, servicii medicale la stat.
Totodată, în cazul în care un cetățean al României nu realizează venituri, acesta se poate asigura opțional în sistemul public de sănătate prin completarea și depunerea declarației unice.
Codul fiscal în vigoare prevede că cine vrea să se asigure o poate face pe un an și va trebui să plătească o contribuție în cuantum de 10% din șase salarii minime brute.
Concret, luând în considerare salariul minim pe economie, care est 2.550 de lei, cei ce vor să se asigure la sănătate vor trebui să plătească anul acesta 1.530 de lei.
Citeşte şi: Asigurarea de călătorie – ce este, ce acoperă, cum o faci!
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!