Începând de luni, pot fi organizate evenimente culturale în aer liber, cu un număr maxim de 500 de spectatori.
Prin evenimente sau acțiuni culturale se înțelege, fără a se limita la: teatru, dans, concert, proiecție cinematografică, standup comedy, târg, expoziție, workshop, conferință cu caracter cultural.
Ordinul nr. 2.879/967/2020:
Există reguli pentru organizatorii de spectacole, dar şi pentru angajații/voluntarii prezenți. Aceștia trebuie să poarte mască (medicală/non-medicală), să respecte regulile de igienă şi să stea acasă dacă au simptome de infecție respiratorie.
Angajatorii și organizatorii trebuie să se ocupe de măsurarea temperaturii prin termometru noncontact, precum și efectuarea triajului observațional zilnic, la intrarea în zona delimitată a evenimentului, pentru echipa de organizare, echipa artistică și pentru public.
Pentru cetățenii străini sosiți în România, membri ai echipei artistice sau de organizare de evenimente, se va acorda o derogare specială de la măsura de izolare la domiciliu/carantinare de 14 zile.
Ordinul nr. 2.879/967/2020:
Aceștia vor face dovada testării negative la sosirea în țară. Un al doilea test va fi efectuat în România, în termen de 2-5 zile de la sosirea în țară sau imediat, în cazul apariției simptomelor de boală respiratorie.
Accesul spectatorilor, doar cu triaj, „termometrizare” şi mască
Organizatorilor de evenimente culturale li se recomandă să emită bilete cu acces orar pentru fiecare participant, pentru evitarea aglomerației la intrarea în spațiul delimitat. Timpul ar trebui să fie menționat pe biletul fiecărui participant.
Organizatorii ar trebui să încurajeze utilizarea plății contactless cu cardul sau telefonul, iar biletele, pe cât posibil, ar trebui scanate.
La intrarea în spaţiul unde se desfăşoară evenimentul vor fi montate marcaje, iar participanții trebuie să respecte distanțarea de minimum 1,5 metri.
Se va efectua un triaj observațional și nu se va permite accesul persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree, febră, stare generală modificată) și nici al celor care înregistrează temperatura măsurată mai mare de 37,3°C. În cazul în care temperatura înregistrată depășește 37,3°C, se recomandă repetarea măsurării temperaturii, după o perioadă de 2-5 minute de repaus.
Conform Ordinului 2.879/967/2020, „termometrizarea” spectatorilor/vizitatorilor este obligatorie, iar persoanele care refuză să le fie verificată temperatura nu vor avea acces în locație.
Dacă, în urma triajului epidemiologic, unei persoane sau unui grup nu i se permite accesul la eveniment, fiecare organizator aplică apoi propriile proceduri.
Spectatorii își vor dezinfecta mâinile cu dezinfectant avizat pe bază de alcool care va fi pus la dispoziție la intrare, iar accesul publicului va fi permis numai în condițiile purtării de mască (medicală/nonmedicală) pe toată durata evenimentului.
Toate evenimentele sau acțiunile culturale desfăşurate în aer liber vor fi limitate la un interval de timp de 4 ore.
Ordinul nr. 2.879/967/2020:
Pentru
facilitarea menținerii distanței fizice, vor fi stabilite fluxuri
separate de intrare/ieșire a spectatorilor.
Cum va arăta spaţiul de spectacol
Ordinul impune organizarea spațiului astfel încât să permită menținerea distanței fizice de 2 metri între persoane. În public nu vor fi nu mai mult de 500 de persoane.
În cazul în care spaţiul respectiv este organizat cu scaune mobile (sau pufuri), acestea vor fi poziționate de către organizator la o distanță de 2 metri între ele.
Dacă este spaţiu liber (iarbă, pământ, zgură etc.), iar publicul vine cu propriile pături sau perne, organizatorul va marca solul astfel încât să creeze spații care să respecte distanțarea socială pentru fiecare persoană, precum și spații mai mari pentru familii și/sau grupuri de până la 3 persoane.
Menținerea distanței fizice de 2 metri între persoane nu se aplică pentru membrii aceleași familii și/sau grupuri de până la 3 persoane.
Ordinul nr. 2.879/967/2020:
În locurile vizibile, vor fi plasate anunțuri scrise privind regulile de distanțare fizică şi, atât înainte de începerea spectacolului, cât și pe timpul pauzei, vor fi difuzate de „comunicate audio, adaptate spațiului respectiv de desfășurare a spectacolului/evenimentului”.
În timpul spectocalului este interzis „consumul de mâncare și băutură în locație, în afară de băutură în recipiente individuale, cu capac (fără utilizarea paielor de unică folosință) şi de mâncare ambalată individual, sigilată, conform normelor în vigoare”.
În cazul utilizării toaletelor, ordinul impune respectarea distanței obligatorii de minimum 1,5 metri. În cazul toaletelor ecologice, se recomandă să existe lavoare cu apă și săpun în apropierea lor, iar pentru copii și/sau familiile cu copii ar trebui să existe toalete speciale.
Conform ordinului, organizatorii trebuie să pună la dispoziție un „număr rezonabil de recipiente/coșuri de gunoi cu capac dedicate exclusiv aruncării măștilor de protecție”.
Recomandări pentru prestaţiile artistice
Artiștii interpreți sau executanți ar trebui să își aducă propriile microfoane, instrumente, căști și alte echipamente pe care le folosesc.
Machiajul și coafura se vor efectua cu respectarea precauțiunilor universale: menținerea distanței fizice, limitarea contactului apropiat, igienizarea mâinilor și dezinfecția suprafețelor înainte și după ședința de machiaj/coafor.
Ordinul nr. 2.879/967/2020:
Dacă scena se situează la același nivel cu spectatorii, distanța între interpreți și public va fi de cel puțin 3 metri, iar dacă scena este mai sus decât spectatorii, de 4 metri.
Spaţiul scenei va fi marcat cu pătrate vizibile de 4 metri pătraţi, pentru a sprijini distanțarea dintre artiști.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!