Potrivit oficialului din Ministerul Educației, procedurile de testare şi monitorizare ale consumului de droguri în rândul elevilor vor fi făcute în urma unui plan naţional de acţiune care implică mai multe ministere.
„Planul comun de acţiune se realizează la începutul fiecărui an şcolar, dar ceea ce este nou în acest an este că acest plan extinde partenerii care sunt implicaţi. Ceea ce vom face prin elaborarea acestui plan este să stabilim cadrul normativ şi procedural care este necesar pentru testarea antidrog, pentru că ştim cu toţii că aceasta este tema zilei, testarea antidrog în şcoli. Nu o să stabilim printr-un plan naţional care în cele din urmă este un acord de parteneriat între ministere, ci printr-un act normativ”, a declarat Sorin Ion, la Medika TV, potrivit news.ro.
El a precizat că testarea elevilor pentru consumul de droguri se va face în condiţii de confidenţialitate.
„Vorbim despre o eventuală testare în condiţii de confidenţialitate, în condiţii de acord al părinţilor elevilor minori sau acordul elevului major, pentru că la acest moment nu cred că se pune problema unei testări forţate. Asta este exclus. Suntem la început de drum cu discuţia despre testările în şcoli. Nu va fi reglementată prin Planul naţional comun de acţiune, ci prin acte normative cum ar fi ordin comun al ministerelor implicate”, a mai spus oficialul din Ministerul Educației.
Potrivit acestuia, „este important că suntem conştienţi de gravitatea lucrurilor, nu încercăm să ascundem o problemă evidentă şi suntem decişi, toate instituţiile implicate, să contribuim la ameliorarea problemei”.
Primul care a anunțat că din această toamnă se ia în calcul testarea antidrog în școli a fost ministrul de interne, Cătălin Predoiu, care a precizat că testarea se va face doar cu acordul părinților. Măsura a fost propusă după accidentul de lângă stațiunea 2 Mai în care un tânăr de 19 ani, aflat sub influența drogurilor, a intrat cu mașina într-un grup de pietoni, dintre care doi au murit.