Testarea s-ar putea face și în cabinetul medicului de familie, în cazul în care un elev dezvoltă simptomele bolii, pentru a rezolva problema lipsei personalului medical din școli.
„Noi mergem foarte mult pe metodologia Uniunii Europene. Avem aceste teste antigen rapide nazale, care nu pot să spun că sunt anodine la testare sau ca senzație, dar sunt un exudat nazal. (…) Dacă ne gândim, până să înceapă pandemia, copiii aveau obligativitatea de a duce o serie de rezultate bacteriologice la începerea școlii, la reintrarea în colectivitate. Practic erau exudate nazale sau faringiene luate în diferite circumstanțe. Este un test care nu este invaziv. E un termen care nu e corect folosit, pentru că nu străbate niciun fel de mucoase. Se ia de la nivelul mucoasei nazale și ne dă rezultatul în 15 minute”, a spus Andreea Moldovan la Digi24.
În schimb, elevii cu simptome sunt încurajați să stea acasă și să anunțe medicul de familie, pentru a evita riscul răspândirii infecției în școli.
„Acei copii care au minimum de simptome să anunțe medicul de familie, care va trimite echipaj pentru testare acasă. Ne dorim o mobilitate cât mai scăzută a persoanelor cu risc sau infecție COVID”, conchide Andreea Moldovan.
Luni, ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a arătat că testarea elevilor după reînceperea școlii în format fizic începând cu 8 februarie a fost un eșec, fiind folosite doar 2% din testele puse la dispoziție de autorități.
Foto: Dumitru Angelescu