Surse politice din interiorul PNL au precizat că liberalii pregătesc acum amendamentul care să fie lipit la un proiect de modificare a legii de alegere a președintelui, însă nu e clar dacă sunt formulări noi sau vin în completarea unei inițiative legislative aflate pe circuitul decizional.

„Președintele României în funcție de data alegerii Camerei Deputaților și Senatului, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianțe politice sau alianțe electorale, pentru obținerea unui mandat de deputat sau senator”, este amendamentul pregătit de liberali.

Libertatea a încercat să obțină un punct de vedere oficial de la cei doi lideri de grup din Camera Deputaților, respectiv Senat, adică Gabriel Andronache și Danel Fenechiu, dar niciunul dintre aceștia nu a răspuns.

Cei doi lideri sunt cei care ar trebui să mobilizeze colegii pentru votul în plen, dar și să poarte discuții cu celelalte grupuri parlamentare, pentru putea trece modificarea legislativă. Iar PNL ajunge în mod clar la mâna PSD. Cu toate acestea, nu e exclusă o atacare la CCR a proiectului de lege, dat fiind că majoritatea guvernamentală vine cu o modificare de natură electorală pe ultima sută de metri.

Conform Constituției, președintele României nu poate fi membru de partid, deci trebuie să candideze din postura de independent. Administrația Prezidențială a precizat marți că președintele României nu are de gând să-și dea demisia înainte de terminarea mandatului, însă nu a spus nimic despre planurile șefului statului.

Iohannis a vizat în ultimele luni mai multe funcții importante, fiind chiar în competiția pentru șefia NATO, de unde s-a retras. Și pe plan european demersurile sale au eșuat. Acum, șeful statului ar putea ajunge senator, la fel cum au fost, după terminarea mandatelor, Ion Iliescu și Traian Băsescu (cu diferența că ultimul a candidat pentru funcție la 2 ani de la terminarea mandatelor, nu imediat).

Urmărește-ne pe Google News