Comisia pentru transporturi și infrastructură din Camera Deputaților a discutat, miercuri, pe marginea taxei de poluare care în vechea sa formă, timbrul de mediu, a fost abrogată începând cu data de 1 februarie și modul în care Guvernul va asigura cadrul legislativ referitor la  recuperarea pe cale administrativă a sumelor aferente vechilor forme de taxare.

Președintele comisiei de transporturi, Lucian Bode (PNL) a subliniat în cadrul discuției că este nevoie urgent de un act normativ în acest sens, pentru că în momentul de față românii sunt trimiși în instanță să-și recupereze banii plătiți pe aceste taxe, declarate ilegale de către Curtea Europeană de Justiție.

”Am primit asigurări din partea reprezentanților ANAF si AFM (Administrația Fondului pentru Mediu) că în prezent se lucrează la acest act normativ, la fel și pentru o nouă formă a taxei de poluare care trebuie reglementată ținând cont de cerințele UE, și anume respectarea principiului “poluatorul plătește”. Văzând modul în care Guvernul Grindeanu gestionează această problemă și ascultând poziția exprimată oficial, azi în comisie, de către cei doi reprezentanți, îmi dau seama că actualul Executiv nu s-a gândit nicio secundă la consecințele acțiunii lor, asupra procedurii administrative de recuperare a  banilor de către cetățeni”, a spus Bode, ulterior, într-un comunicat de presă.

Parlamentarii din comisie au cerut reprezentanților Guvernului să prezinte în maxim 2 săptămâni un grafic de progres pe acest subiect, și  să dea asigurări că oamenii își vor primi banii înapoi pe cale administrativă într-un timp rezonabil, nu în 5 ani, cum era până acum, mai ales că în decizia Curții Europene se precizează că  o restituire eșalonată a banilor nu este de dorit, ci abordarea corectă vizează o returnare integrală a sumelor datorate.

Eliminarea timbrul de mediu, odată cu celelalte 101 taxe, a complicat procedura de recuperare a banilor plătiţi de toţi cei ce şi-au înmatriculat anterior maşinile. Asta după ce preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, la începutul lunii februarie, Legea ”Dragnea” pentru eliminarea a 102 taxe, printre acestea se află şi timbrul de mediu.

Până acum cei care îşi înmatriculau o maşină au continuat să o plătească, deşi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis că taxa este discriminatorie şi a obligat statul român să restituie banii astfel încasaţi.

 
 

Urmărește-ne pe Google News