Patru profesori de carieră din țară, doi din Sibiu și doi din Galați, care până acum au stat departe de administrația și de politica de care depindea într-un fel sau altul, au decis să candideze la alegerile locale de la finalul acestei săptămâni. Doru Castaian și Charlotte Barbu candidează din partea partidului local PACT pentru Galați, pentru un post în Consiliul Local.
La Sibiu, Radu Szekely și Elena Lotrean candidează independent. Toți patru au planuri serioase pentru urbea în care predau, iar toate au pe primul loc educația.
Doru Căstăian este cunoscut ca publicist, cronicar de carte și profesor Merito la Liceul de Arte Dimitrie Cuclin, din Galați. Este licențiat și doctor în filosofie al Facultății de Istorie și Filosofie din cadrul Universității Babeș Bolyai din Cluj. Iar acum candidează pentru un post în Consiliul Local Galați, din partea formațiunii politice locale „PACT pentru Galați”.
“În educație e o criză majoră de leadership”
“Nu îmi propun să candidez pentru notorietate, ci pentru că activând mai mulți ani în mediul ONG-istic am putut vedea limitele, când nu ai acces în niciun fel la dispozitivul de decizie politică. Teoretic, ești ascultat, ești văzut, dar practic, autorităților le este foarte ușor să te ignore. Eu nici n-aș lua termenul ăsta de implicare politică cu toată încărcătura dramatică”, dezvăluie profesorul, explicând de ce s-a hotărât să candideze pentru prima dată în viața lui.
Profesorul candidează din partea unui partid local, care până acum doi ani fusese o platformă civică.
Un alt motiv pentru care s-a decis să candideze este că în platforma Pact pentru Galați sunt mulți profesori și alți profesioniști care au dovedit, acolo unde au lucrat, că au mișcat lucrurile din loc.
Banii de campanie provin din propriul buzunar.
Noi facem campanie cu bani foarte puțini, avem simpatizanți care ne-au mai ajutat cu câte un laptop, cu câte un concept grafic, dar nu avem nicio sursă de finanțare. De aia și turăm la maximum motoarele astea ieftine de impact în social media. N-avem bannere stradale, avem câteva afișe pe care le-am lipit în zonele din centrul orașului
Doru Căstăian, candidat la un post în Consiliul Local Galați:
Profesorul de liceu susține că, la nivel local, primele probleme care ar trebui rezolvate țin de baza materială a școlilor.
“De exemplu, la liceul la care predau, pur și simplu o bucată care stă sub amfiteatru nu ne aparține, aparține unei persoane fizice. Și sunt mai bine de 10 ani în care primăria se chinuiește să cumpere acel teren. În plus, sunt probleme care țin de dotările minimale ale școlilor. Noi avem economiști și juriști care au identificat potențiale surse de bani foarte concrete”, arată Doru Căstăian.
Pentru profesorul de filosofie, politizarea ocupării funcțiilor este una dintre cele mai mari probleme din educație.
“În momentul de față, în sistemul de educație e o criză majoră de leadership. Dacă în posturile-cheie ar ajunge oameni competenți, și aici nu mă refer numai la minister, ci și la ultima școală din ultimul cătun, atunci eu cred că lucrurile ar începe să se schimbe de-adevăratelea. Dar oamenii sunt încă numiți pe simpatii politice”, punctează Căstăian ce ar schimba el în educație.
În ceea ce privește orașul Galați, împreună cu colegii lui, Căstăian vrea să schimbe felul în care este îngrijit centrul vechi și clădirile istorice, prin planuri concrete de conservare și reabilitare.
Charlotte Barbu: “În privința banilor pentru școli ar trebui să fie transparență”
Tot la Galați, profesoara de istorie Charlotte Barbu, în prezent manager al Palatului Copiilor, s-a decis să candideze, din partea aceleiași formațiuni politice locale „PACT pentru Galați, pentru un post de consilier local după ce propriii copii i-au zis că vor să plece la facultate în alt oraș. Motivul invocat a reprezentat o lovitură.
“Am doi băieți la liceu și mi-au zis «Mamă, noi pentru facultate nu rămânem în Galați, că nu are nimic de oferit». M-a durut sufletul, așa, că sunt legați de mine. Cum să plece de lângă mine?”, spune profesoara.
Charlotte Barbu este de 21 de ani în educație și a fost mulți ani director de școală. Știe cum funcționează lucrurile în primărie.
M-am hotărât să candidez pentru că altfel nu se poate. Ar trebui mai multă transparență a primăriilor în privința banilor pentru școli. Am fost 6 ani director într-o școală și mereu mi se spunea că nu sunt bani, până am aflat că sunt bani. Aici ar trebui să fie transparență
Charlotte Barbu, profesoară, candidat pentru Consiliul Local Galați:
În opinia ei, Galațiul ar trebui să rezolve problema terenurilor de sport și a bazinelor pentru înot, pentru că mulți elevi au probleme cu coloana vertebrală: cifoze, scolioze.
Fondatorii Școlii Finlandeze de la Sibiu candidează în tandem
La Sibiu, fondatorii școlii finlandeze din oraș, Radu Szekely și Elena Lotrean, vor să pună educația pe agenda locală, candidând pentru un post de consilier local sau județean.
Radu Szekely a lucrat peste 16 ani în Finlanda și acum este candidat independent la Consiliul Local Sibiu. Campania pe care o face alături de Elena Lotrean, intitulată “Dialog pentru Educație”, o finanțează din fonduri proprii, din ce a strâns în Finlanda și din ce a economisit aici.
“A fost ideea să ne păstrăm independența și am zis că ne finanțăm din fonduri proprii. Dar Sibiul îmi e atât de drag încât cred că merită”, spune Radu.
S-a decis să candideze pentru că a văzut că în Finlanda administrația locală are un rol important în promovarea calității în învățământ.
“Sunt obișnuit cu un sistem de învățământ descentralizat, în care primăria are rolul principal în gestionarea nu doar a clădirilor, ci și în asigurarea calității, adică în crearea relației cu comunitatea, adaptarea ofertei școlare la nevoile comunității. Cred că autoritățile locale din România, chiar dacă acum nu au toate pârghiile pentru a prelua conducerea efectivă și programa școlară, pot să realizeze proiecte sub formă de pilot”, arată Szekely.
În mandatul de consilier local își propune să lucreze pentru dotarea școlilor, atragerea de resurse financiare, crearea unei rețele de transport urban care să sprijine mobilitatea elevilor.
Principala problemă a educației este leadershipul educațional. Avem nevoie de manageri în școli care să înțeleagă că rolul lor nu e numai de a implementa o programă școlară, ci de a dezvolta școlile, de a crea cultură a învățării, o cultură organizațională asemenea unei întreprinderi de succes. Este o criză de leadership la toate nivelurile.
Radu Szekely, profesor, candidat la Consiliul local Sibiu:
Infrastructura școlară, mai ales în ceea ce privește creșele și grădinițele, este o altă problemă care ar trebui rezolvată.
“În Sibiu este o criză acută de locuri în creșe și acolo trebuie găsite soluții dincolo de construcția de creșe și grădinițe. Sunt spații pe care municipalitatea le are care ar putea fi modificate în așa fel încât să creăm spații pentru creșe și grădinițe”, mai arată Radu Szekely.
Elena Lotrean: “Sunt mulți copii care renunță la liceu din cauza transportului”
Colega lui Szekely, cofondatoare a școlii finlandeze, Elena Lotrean candidează și ea independent pentru un post de consilier județean. Întotdeauna a fost implicată în proiecte de ridicare a calității în educație.
“În zona asta de educație simțim nevoia să avem un cuvânt mai greu de spus, pentru că una este să faci lucruri și să dovedești că se poate, dar mai apoi la partea de scalare să nu ai neapărat practic un interlocutor la fel de experimentat în ceea ce poate presupune inovația în educație”, spune Elena Lotrean.
Pe agenda ei sunt trei mari probleme: masa caldă pentru elevi, linie de transport intrajudețean și finanțarea after school-urilor.
O linie de transport intrajudețean va permite copiilor să ajungă la școlile din orașele sau comunele învecinate, prin care să prevenim abandonul școlar, sunt mulți copii care renunță la liceu pentru că pur și simplu nu au transportul care să-i ducă în fiecare zi la școală
Elena Lotrean, profesor, candidat la Consiliul Local Sibiu:
Atât Radu Szekely, cât și Elena Lotrean pledează pentru o agendă educațională, la fel cum orașele au o agendă culturală. Asta înseamnă că primăria va susține proiecte mici prin care să organizeze activități educaționale în afara școlii, care să le arate copiilor și tinerilor că școala nu este ceva abstract pe care îl faci pentru că trebuie, ci pentru că te ajută în viață.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro