Cercetătorii de la Universitatea Stanford susțin că sunt foarte aproape de a rezolva una dintre problemele care îi macină pe oamenii de știință de zeci de ani, găsirea unui ”creier computerizat” care să ajute persoanele paralizate să comunice.
”Un cursor scanează automat tastatura pe rânduri sau pe coloane. Pot selecta un o literă mișcându-mi obrazul pentru a opri cursorul. Mișcarea este detectată de un comutator infraroșu care este montat pe ochelarii mei. Acest comutator este singura mea interfață cu computerul. EZ Keys include un algoritm de predicție a cuvintelor, așa că, de obicei, trebuie doar să tastați primele două caractere înainte de a putea selecta întregul cuvânt. Când am construit o propoziție, o pot trimite la sintetizatorul meu de vorbire. Folosesc un sintetizator hardware separat, realizat de Speech +. Este cel mai bun lucru pe care l-am auzit, deși îmi dă un accent care a fost descris diferit ca scandinav, american sau scoțian”, își descrie Hawkings sistemul prin care vorbește pe blogul său.
Citește și: Rezultate Bacalaureat 2017. Ce note s-au luat în fiecare județ
De-a lungul anilor au fost realizate mai multe sisteme care permiteau persoanelor care nu se pot mișca să comunice, dar majoritata au întâmpinat obstacole atunci când a fost vorba de producerea lor pe scară largă. Unul dintre principalele obstacole întâmpinate se referă la viteza scrierii, în toate cazurile aceasta fiind prea redusă pentru a merita priducerea pe scară largă.
În prezent, persoanelor care și-au pierdut abilitatea de a vorbi le pot fi oferite dispozitive care să le permită să selecteze litere pe un ecran folosind mișcări ale capului, obrazului sau ochilor, acesta fiind modul în care comunică Stephen Hawking, de exemplu. Dar interfețele creier-computer sunt, de asemenea, dezvoltate în speranța că într-o bună zi vor putea ajunge să reprezinte un mod de comunicare. Acestea implică citirea activității creierului fie extern, fie prin intermediul unui implant încorporat în creier, transformând activitatea cerebrală în semnale care sunt direcționate în așa fel încât să creeze cuvinte coerente.
Citește și: Neașteptat. O mare vedetă a României sare în apărarea preotului Pomohaci. „Asta e calitatea lui…”