Într-un material despre modul în care trebuie să comunicăm copiilor despre coronavirus și efectele sale, Jacob Hunt, specialist în comunicare UNICEF, a sintetizat câteva sfaturi extrem de utile pentru toți părinții care își doresc să-i învețe pe cei mici despre acest virus, fără a-i speria.

Potrivit specialistului în comunicare, în primul rând, copiii trebuie îndemnați să vorbească despre această problemă.

„Aflați cât de mult știu deja și lăsați-i să conducă discuția. Dacă sunt foarte mici și nu au auzit deja despre epidemie, s-ar putea să nu fie nevoie să abordați subiectul, dar e o ocazie bună pentru a le aminti despre măsurile bune de igienă, fără a le induce noi temeri„, precizează specialistul în comunicare Jacob Hunt.

Potrivit lui Hunt, citat de unicef.org, copiii trebuie lăsați să vorbească liber și sunt ajutați cu desene, povești și diverse alte activități ce pot ajuta deschiderea discuției.

Ascultare și atenție deplină

De asemenea, este foarte important să nu le minimizăm și să nu le evităm îngrijorările, acest lucru fiind posibil prin ascultare și atenție deplină.

Totodată, cei mici trebuie să înțeleagă că pot vorbi oricând cu părinții sau cu profesorii ori de câte ori doresc; nu trebuie să simtă cumva că este un subiect ce trebuie evitat.

Mai mult decât atât, trebuie să știe că există și surse de informații pe care nu trebuie să le ia în considerare și să nu se sperie.

Una dintre cele mai bune metode de a-i feri pe copii de coronavirus și de alte boli este de a încuraja, pur și simplu, spălarea regulată a mâinilor.

Chiar dacă nu trebuie să fie o conversație extrem de serioasă, cei mici pot învăța mult mai repede dacă sfaturile sunt însoțite de un cântecel sau un dans împreună cu micuții; îi ajută dacă procesul de învățare este distractiv.

Le puteți arăta cum să strănute sau să tușească în pliul cotului; explicați-le că cel mai bine este să nu vă apropiați prea mult de persoanele care au aceste simptome și cereți-le să vă spună dacă încep să simtă că au febră, că tușesc sau au dificultăți de respirație.

Jacob Hunt, specialist în comunicare UNICEF

Cum explicăm imaginile cu impact puternic

Când vedem atât de multe imagini cu impact puternic la televizor sau pe internet, putem simți, uneori, că ne confruntăm cu o criză pretutindeni, iar copiii pot să nu facă distincția între imaginile de pe ecran și propria lor realitate.

Astfel, cei mici pot crede că sunt în pericol iminent.

Îi putem ajuta să gestioneze stresul, oferindu-le oportunități de a se juca și relaxa, atunci când este posibil.

Specialistul în comunicare al UNICEF recomandă păstrarea rutinelor și a programului obișnuite, cât de mult posibil, mai ales înainte de culcare.

Dacă vă confruntați cu un focar în zona dumneavoastră, reamintiți-le copiilor că este puțin probabil ca ei să contracteze boala, că majoritatea persoanelor care au coronavirus nu se îmbolnăvesc foarte tare și că mulți adulți fac eforturi pentru a menține familia în siguranță.

Jacob Hunt, specialist în comunicare UNICEF

Sfaturile specialistului UNICEF se referă și la momente în care copilul se simte rău.

În astfel de momente, cel mic trebuie să înțeleagă prin explicații simple că trebuie să stea acasă sau la spital, deoarece este mai sigur atât pentru el sau ea, cât și pentru prietenii sau prietenele sale.

Este recomandat să li se reamintească celor mici că și adulții înțeleg cât le este de greu copiilor, dar că respectarea regulilor îi va ajuta pe toți să rămână în siguranță și să se reîntoarcă la activitățile preferate în curând.

Cum putem evita incidente de tip bullying

Izbucnirea coronavirusului a adus cu sine și numeroase incidente de discriminare rasială în întreaga lume.

De aceea, este important să ne asigurăm că, indiferent de vârstă, copiii nu se confruntă cu bullying și nici nu contribuie la bullying.

Copiii trebuie să înțeleagă că infecția cu noul coronavirus nu are nicio legătură cu felul cum arată cineva, de unde provine acea persoană sau ce limbă vorbește.

Dacă li s-a vorbit urât sau au fost intimidați, ar trebui să poată spune acest lucru liber unui adult în care au încredere.

Iar pentru asta, trebuie să fie încurajați mereu la discuții deschise.

Exemplele pozitive ajută întotdeauna

Este important pentru copii să știe că oamenii se ajută reciproc, prin fapte bune și acte de generozitate.

Este bine ca cei mici să știe despre munca și sacrificiul personalului medical, despre oamenii de știință, despre tinerii și alte persoane care fac eforturi pentru a opri răspândirea bolii și pentru a păstra comunitatea în siguranță.

Copiii vor putea fi ajutați și dacă adulții vor reuși să gestioneze situația, deoarece ei vor observa reacțiile adulților la știri.

Dacă adulții sunt calmi și au controlul asupra situației, atunci și cei mici vor fi liniștiți că totul va fi bine.

 
 

Urmărește-ne pe Google News