„Este o oportunitate foarte mare pentru noi, pentru că ne oferă o voce pe care nu am avut-o până acum”, a spus Mare Verlinde, o studentă de 17 ani din Belgia.

„Cred că Europa trebuie să facă un pas mai devreme și să fie mai puternică, nu ne putem baza întotdeauna pe NATO”, a spus, cu seriozitate, prietenul ei Auguste Duchene.

Atât pentru ei, cât și pentru mulți alții, aceste alegeri europene sunt extrem de importante când vine vorba de securitate. Li s-a spus mereu că Europa este în siguranță, dar în ultimii doi ani, odată cu războiul din Ucraina, această convingere a dispărut.

„Profesorii mei de istorie spun că nu ar fi surprinși dacă ar avea loc un război mondial în viitor. Asta mă sperie cu adevărat”, a spus o altă tânără, pe nume Lore Sleeckx, în vârstă de 17 ani.

Tot mai mulți tineri alegători pentru partidele de dreapta

Ultimele alegeri europarlamentare au avut loc în mai 2019.

La alegerile de atunci, tinerii s-au prezentat într-un număr record – voturile lor mergând în majoritate covârșitoare către partidele verzi care au susținut politici puternice în materie de climă.

Dar, în cinci ani, se schimbă multe în politică și în preferințele alegătorilor.

Dacă sondajele sunt corecte, un număr fără precedent de tineri alegători iau în considerare să-și voteze partidele de dreapta și de extrema dreaptă, multe dintre ele fiind în linii mari eurosceptice.

„Vrem să eliminăm status quo-ul și de aceea mulți dintre prietenii mei votează pentru dreapta”, a spus Bence Szabó, un tânăr de de 25 de ani din Ungaria, în timp ce participa la un protest fermierilor anti-UE la Bruxelles.

„Tot ce vine din dreapta este demonizat, dar putem rezolva de fapt problemele pe care stânga a încercat să le rezolve și nu a reușit”, a mai spus acesta.

Problemele la care țin tinerii europeni, desigur, variază. Dar aceasta este o generație care a crescut în timpul pandemiei de COVID și acum se simte îngrijorată de multe chestiuni: război în Europa, schimbări climatice, o piață a muncii incertă și lipsa de locuințe la prețuri accesibile.

„Nu suntem extremiști. Suntem pur și simplu supărați”, a spus Lazar Potrebic, un tânăr de 25 de ani dintr-o minoritate maghiară din Serbia.

El și mulți dintre colegii săi sunt îngrijorați de ce-i așteaptă în viitor și simt că partidele mai tradiționale nu le ascultă preocupările.

„Simțim că nevoile noastre nu sunt satisfăcute. Oamenii de vârsta noastră fac pași cu adevărat importanți în viață. Ne găsim primele locuri de muncă, ne gândim să ne întemeiam o familie… dar dacă te uiți în jurul Europei, prețurile chiriei au explodat și este greu să găsești de lucru”, a mai spus acesta.

Migrația este o altă chestiune care conduce tinerii alegători la partide de dreapta. Anul trecut, aproximativ 380.000 de persoane au trecut ilegal frontierele UE – cel mai mare număr din 2016.

„Poziția UE cu privire la migrație a fost prea îngăduitoare”, crede Giorgio, un italian de 28 de ani, care va vota pentru Frații Italiei, partidul național-conservator și populist de dreapta condus de Giorgia Meloni.

Tânărul consideră că UE ar trebui să aibă o politică de migrație asemănătoare cu cea a Ungariei, Slovaciei și Poloniei, care au contestat reforma amplă a politicii europene privind migraţia, care înăsprește controalele privind sosirile la frontierele UE și introduce un sistem de solidaritate între statele membre.

Urmărește-ne pe Google News