Cuprins:
Pe data de 1 decembrie sunt aleși membrii Senatului și ai Camerei Deputaților. Senatorii și deputații sunt aleși prin scrutin de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale.
Cum votezi corect la alegerile parlamentare 2024
Alegătorul va prezenta operatorului de calculator, la intrarea în secția de votare, documentul de identitate și, după caz, documentul care dovedește reședința. Operatorul de calculator introduce și verifică datele în SIMPV.
Ulterior, alegătorul semnează în lista electorală și primește două buletine de vot: unul pentru alegerea membrilor Senatului, altul pentru alegerea membrilor Camerei Deputaților.
Alegătorul va intra separat în cabina de vot și va aplica ștampila cu mențiunea „VOTAT” în patrulaterul care cuprinde lista de candidați sau numele candidatului pe care îl votează.
După vot, alegătorii îndoaie buletinele de vot, astfel ca pagina albă care poartă ștampila de control să rămână în afară și le introduc în urnă, fiind atenți să nu se deschidă.
Îndoirea greșită a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat.
Ulterior, alegătorii vor returna ștampila de vot și vor primi înapoi actul de identitate, pe care s-a aplicat timbrul autocolant cu mențiunea „VOTAT”.
Președintele poate lua măsuri ca staționarea unui alegător în cabina de votare să nu se prelungească nejustificat.
În situația în care alegătorul, din motive bine întemeiate, constatate de către președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate semna în lista electorală permanentă, președintele face o mențiune în lista electorală, confirmată prin semnătura sa și a unui alt membru al biroului electoral.
Programul de votare la alegeri parlamentare 2024
Votarea în țară se desfășoară într-o singură zi, duminică, 1 decembrie 2024, între orele 7.00 și 21.00. Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot. Alegătorii aflați în situația de mai sus pot vota până cel mult la ora 23.59.
Cum poți afla la ce secție poți vota
Pentru a afla la ce secție puteți vota, accesați www.registrulelectoral.ro, introduceți datele personale și veți afla secția de votare la care ați fost arondat, inclusiv adresa acesteia.
Actele necesare pentru a vota
Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în România, care în ziua votării se află în țară, își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare organizate în România în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării:
- cartea de identitate;
- cartea electronică de identitate;
- cartea de identitate provizorie;
- buletinul de identitate;
- paşaportul diplomatic;
- paşaportul diplomatic electronic;
- paşaportul de serviciu;
- paşaportul de serviciu electronic;
- carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro