”Vom avea actul normativ care va spune foarte clar ce trebuie să facă fiecare contribuabil: o declaraţie şi o plată unică în timpul unui an.
În primul rând, nu se va merge pe realizat, ci se va merge pe o sumă estimată de cel care este vizat. Cei care au depus (Formularul 600 – n. r.) nu trebuie să o mai facă. Sunt vreo 38.000 de depuneri la ghişeu sau electronic de Formulare 600 pe vechea legislaţie, dacă nu mă înşel. Aceşti oameni nu trebuie să mai depună aceste formulare. Doar dacă ei consideră că sumele din aceste formulare sunt la fel cu estimările pe care vor să le facă pentru acest an…
Dacă vor să facă o estimare sub aceste sume, atunci pot să o facă. Deci, are un formular în care depune estimarea şi are o plată pe final de an. Să uităm cu toţii de logica de până acum.
Este vorba despre un singur formular de depunere a acelei estimări şi o singură plată, moment la care, dacă sunt variaţii faţă de cea estimată iniţial, se face în mod automat şi reglarea, şi plata atunci. Va fi, aşadar, un singur formular şi o singură plată la final de an şi nu mai depun cei care au depus. Se merge pe estimare. Vor fi foarte multe lucruri normale, de bun simţ în noua abordare”, a explicat Teodorovici.
Declarația 600 a declanșat un imens scandal la începutul acestui an.
De unde a pornit scandalul
Reamintim, aceasta trebuia depusă până la 31 ianuarie de către avocați, notari, persoane fizice autorizate, ziariști, scriitori, dar și cei cu terenuri în arendă sau venituri din chirii.
Aceștia trebuia să depună formularul cu veniturile din 2017, dacă acestea erau mai mari de 1.900 de lei pe lună.
Fiscul folosea datele pentru a calcula cotele de contribuții sociale și de sănătate care trebuie plătite. Astfel, suma minimă de plată ar fi anual de circa 8.000 de lei, plătită în patru rate.
Problema este că în anumite cazuri nu se mai realizează aceleași venituri ca anul trecut, dar contribuțiile trebuie plătite la sumele trecute și în avans.
Asociația editurilor a solicitat deja revenirea la vechea formă, deoarece scritorii sau graficienii nu știu cât câștigă în acest an.
Guvernul Dăncilă a amânat depunerea formularului până pe 15 aprilie, dar nu a amânat și data până la care trebuie făcută prima plată, respectiv 25 martie.
Conform estimărilor statului, 210.000 de români trebuie să depună acest formular, iar statul ar strânge circa 1,7 miliarde de lei la buget.
Citeşte şi: VIDEO EXCLUSIV/Florin Călinescu este unul dintre cei mai bogați oameni din showbiz, dar circulă cu metroul