Dr. Luigi Gratton, membru în Programul de analiză a obezităţii ca factor de risc derulat de Centrul pentru Nutriţie Umană din cadrul Universităţii din Los Angeles (UCLA), a afirmat că studiile indică că factorii de mediu ne determină să servim mai mult decât avem nevoie.

„Farfuriile mai largi şi tacâmurile mai mari ne determină să mâncăm mai mult”, susţine medicul nutriţionist Gratton.

Se mănâncă în funcţie de vas

Un experiment la care a participat un grup de voluntari a arătat că oamenii mănâncă în funcţie de dimensiunea vasului pe care îl au.

Astfel, participanţii au fost invitaţi să se servească singuri cu îngheţată, iar cei care au avut boluri mari au mâncat cu 57% mai mult decât cei cu boluri mici.

„Realitatea este că, de cele mai multe ori, mâncăm ceea ce ni se pune în farfurie, indiferent că porţia este mică sau mare. Fie că avem în faţă o porţie uriaşă de la fast-food sau o minusculă porţie cu o delicatesă de la un restaurant cu pretenţii, suntem mulţumiţi atâta timp cât mâncarea arată bine. Şi de cele mai multe ori terminăm masa atunci când am terminat toată mâncarea din farfurie şi nu atunci când organismul ne arată că am mâncat suficient”, explică dr. Luigi Gratton.

În acest sens, specialistul recomandă să se utilizeze farfuriile mici, paharele subţiri şi înalte, deoarece acestea oferă iluzia că există mai multă mâncare în farfurie şi mai mult de băut în pahar.

 
 

Urmărește-ne pe Google News