În Ucraina, cele mai mici preţuri
După ce reporterii Libertăţii au comparat preţurile de la noi cu cele din străinătate, câştigători detaşaţi au ieşit românii învecinaţi cu Ucraina. Ei îşi pot achiziţiona legume şi fructe mult mai ieftine decât de la noi. În ceea ce priveşte carnea, la moldoveni e cea mai scumpă, iar în Ungaria am găsit cea mai avantajoasă ofertă – kilogramul de carne de porc e 9.00 lei, iar cea de pui costă doar 7.00 lei. În această perioadă însă puteţi avea şi multe surprize plăcute, pentru că multe supermarketuri micşorează preţurile, în aşteptarea cumpărătorilor care se aprovizionează pentru Sărbători.
Ponturi
• Ungaria. Românii trebuie să ştie că pot evita taxa rovinietei de 3 euro la autostradă, dacă aleg ruta ocolitoare Cenad – Traseul 43-E68 spre Szeged- Szekelysor – Belvarosihid – Roosevelt Ter – Stefania utca – Vorosmanyutca – Szechenyiter – Nagy Jenoter – Szeged.
• Moldova. Înarmaţi-vă cu multă răbdare! Ieşirea pe la graniţa spre Moldova este foarte aglomerată la primele ore ale dimineţii. Cel mai liber e după-amiaza, dar riscaţi să nu mai ajungeţi la timp la cumpărături.
• Ucraina. Punctul de trecere spre Ucraina, de la Rădăuţi-Prut, este în continuare închis pentru reparaţii. Astfel, dacă vreţi să vă cumpăraţi cele necesare pentru masa de Crăciun, trebuie să faceţi un ocol prin Suceava, pe la punctul de trecere Siret.
• Serbia. În Serbia, TVA-ul la alimente este de 8%, iar la celelalte produse, de 18%.
• Bulgaria. E avantajos să mergeţi cu o maşină voluminoasă şi să cumpăraţi produse locale şi în cantităţi mari, pentru că aşa obţineţi cel mai mic preţ. Pregătiţi-vă şi de taxa de pod (circa 70 de lei, dus întors)
Ministrul Muncii vrea salariul minim de 700 de lei de la 1 ianuarie 2012
După ce, în urmă cu câteva zile, premierul Emil Boc declara că ia în calcul creşterea salariului minim pe ţară de la 670 de lei la 700 de lei, ieri, ministrul muncii a precizat că a finalizat un proiect de hotărâre privind această majorare. Conform acestui document, de la 1 ianuarie 2012, salariul minim brut pe ţară ar putea să fie de 700 de lei, reprezentând 4,13 lei pe oră, la un program complet de lucru de 169,333 ore în medie pe lună.