UPDATE 25 noiembrie. Ministerul Finanțelor Publice a trasmis, vineri, printr-un comunicat de presă, mai multe informații prin care explică de ce nu au fost alocate fonduri pentru cumpărarea sculpturii „Cumințenia pământului”.
„Conform Legii finanţelor publice, banii se alocă printr-un cadru legislativ. La această rectificare bugetară nu a existat temei legal pentru alocarea de resurse financiare în bugetul Ministerului Culturii în vederea achiziţionării Cuminţeniei Pământului. Fondurile de la bugetul de stat se alocă în bugetele ministerelor numai dacă există un temei legal, adică o ordonanţă sau o lege care să prevadă o anume cheltuială. Prin urmare, pentru a aloca o sumă în bugetul Ministerului Culturii ar trebui adoptată Legea pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 10/2016 privind stabilirea măsurilor necesare în vederea asigurării resurselor financiare pentru achiziţionarea Cuminţeniei Pământului, bun aparţinând patrimoniului cultural naţional mobil, clasat în categoria Tezaur”, precizează ministerul printr-un comunicat.
Dacă ulterior aprobării legilor bugetare anuale, precum şi a rectificărilor acestora, se adoptă reglementări noi, sumele necesare implementării actelor normative pot fi asigurate din Fondul de rezervă bugetară, aflat la dispoziţia Guvernului.
„Curtea Constituţională a decis în repetate rânduri că, în momentul în care un proiect de lege se află în proces de legiferare la Camera decizională, Guvernul nu mai poate folosi modalităţi extraordinare de legiferare delegată, ci trebuie să stăruie pentru finalizarea procesului legislativ. În prezent, proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 10/2016 privind stabilirea măsurilor necesare în vederea asigurării resurselor financiare pentru achiziţionarea Cuminţeniei Pământului cuprinde un amendament al Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă, prin care se creează cadrul legislativ pentru ca Guvernul să asigure finanţarea achiziţionării operei de artă. Proiectul a fost adoptat tacit de Senat şi se află în dezbaterea Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă (care a dat deja un raport preliminar) şi a Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci ale Camerei Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională, pentru elaborarea raportului comun. După acest raport, procedural, urmează etapa finală: votul în plen”, explică Ministerul Finanțelor Publice.
Deoarece proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 10/2016 se află în acest stadiu, s-a stabilit ca Ministerul Culturii să elaboreze amendamente pe care să le aprobe Guvernul şi, ulterior, să le înainteze Camerei Deputaţilor.
„Acest fapt s-a întâmplat săptămâna trecută. Totodată, i-a fost adresată Camerei Deputaţilor o solicitare în vederea adoptării cu celeritate a legii, având în vedere noul termen agreat cu proprietarii operei de artă: 20.12.2016”, a adăugat ministerul.
”Nu sunt prinşi, pentru că pentru Cuminţenie nu avem baza legală. Bugetul se întocmeşte pe baza legală existentă. Dacă nu avem un temei legal, nu putem aloca o sumă în buget, ca atare nu există o sumă alocată Ministerului Culturii. Pot fi folosiţi banii din Fondul de rezervă, dacă va exista temei legal”, a afirmat Anca Dragu, conform Mediafax.
Totodată, purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu, a explicat de ce a anunţat, la data de 12 octombrie, adoptarea unei ordonanţe de urgenţă în acest sens, care nu a mai fost publicată în Monitorul Oficial.
”Nu a mai ajuns la Monitorul Oficial pentru că, între timp, au fost sesizate probleme de constituţionalitate de către Consiliul Legislativ, motiv pentru care s-a hotărât să se trimită amendamente la proiectul de lege aflat în Parlament pentru aprobarea OUG. Acele amendamente sunt, practic, aceleaşi lucruri care se aflau în ordonanţa de urgenţă. Au fost decizii ale Curţii Constituţionale care s-au referit la această problemă – în momentul în care există în fază avansată de adoptare un proiect legislativ nu mai poţi veni cu o nouă ordonanţă de urgenţă care să-l modifice”, a declarat Iolu.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a mai spus că este aşteptată decizia Parlamentului cu privire la cumpărarea Cuminţeniei Pământului.
”S-a negociat cu proprietarii şi s-a mers pe amânarea acestui termen (până pe 20 decembrie – n.r.). Parlamentul se mai întâlneşte, nu cred că nu se mai întâlneşte”, a adăugat Iolu.
Citește și:
- Ministerul Culturii a cerut amânarea datei la care sculptura „Cumințenia pământului” va fi cumpărată
- Neastâmpăratul Gigi Becali spune că i s-a propus să cumpere ”Cumințenia Pământului”. Ce răspuns a dat stelistul
- Guvernul a decis: statul dă toți banii pentru Cumințenia Pământului