Într-o perioadă în care întregul glob s-a umplut de desene care atacă războiul și cer pacea în Ucraina, un graffer ucrainean a făcut un desen chiar acolo, într-una din zonele care până mai ieri se aflau sub amenințarea rachetelor.

E vorba de Obolon, cartier de pe malul stâng al Niprului, unul dintre cele mai afectate din oraș, alături de Podilski.

Desenul e făcut pe zidul unui garaj. Zid a cărui zugrăveală este prăbușită în partea stângă. În rest, pe zugrăveală este vopsit steagul Ucrainei, iar două mâini – cu mănuși militare – cos steagul în direcția în care zidul e prăbușit.

Lucrarea a fost denumită „Ața de aur” și îi aparține artistului ucrainean Sașa Korban, care trăiește în Kiev.

Primul de pe 24 februarie încoace

„Este primul meu mural făcut de la începutul războiului”, a spus Korban pentru Libertatea. 

Sașa a adăugat că a început să lucreze la el chiar în zilele în care se dădeau lupte grele de partea cealaltă a Niprului, la Bucha și Irpin.

 

„L-am făcut gândindu-mă la ucraineni. Am foarte mulți prieteni din Irpin, Bucha, Hostomel. Mulți dintre ei au reușit să fugă de acolo până să degenereze evenimentele, dar casele lor au fost distruse”, spune artistul.

Pe pagina sa de Instagram, unde a urcat pentru prima oară poza cu muralul, Sașa a scris că, în a 40-a zi a războiului, a rămas fără cuvinte.

„Atâția oameni au murit. Atâția copii nevinovați au fost omorâți. Atâtea suflete au fost schilodite”, a concluzionat el.

Mulțumită eforturilor incredibile ale soldaților noștri, ale armatei, ale voluntarilor și ale tuturor ucrainenilor care s-au unit, ținem departe inamicul

Sașa Korban:

„Nu știu ce va fi mâine”

Sașa a menționat, pentru Libertatea, că mulți dintre prietenii săi au stat în Irpin sau Vorzel, localități adiacente capitalei, chiar în perioada în care acestea se aflau sub ocupație rusă.

„Slavă Domnului că au supraviețuit. E o bucurie că au scăpat cu viață. Din păcate, alții nu au fost la fel de norocoși”, reușește să spună.

Întrebat dacă el se simte în siguranță, Korban a concluzionat pentru Libertatea:

„Sunt OK, în relativă siguranță acum. Nu știu însă ce va fi mâine”.

Mural cu mama în Mariupolul acum distrus

Una dintre cele mai cunoscute picturi murale ale lui Sașa Korban o înfățișează pe mama sa și a fost făcută pe un bloc din orașul distrus Mariupol.

 

El a povestit și de ce orașul îi aduce amintiri mixte: în 2002-2004, când juca fotbal pentru juniorii clubului local, Iliciveț Mariupol, a primit vestea că mama sa a murit.

Pe 14 iunie 2020 se împliniseră 16 ani de la moartea mamei sale, iar Korban a amintit că a avut „flashbackuri” legate de ea în momentul realizării picturii.

„Pasărea care zboară din cușcă reprezintă starea de spirit a femeii care scapă de violența domestică ori de gen, de presiune publică”, spunea el despre lucrare.

Mariupol este unul dintre cele mai lovite orașe din Ucraina, fiind încă înconjurat de trupele ruse.

La Mariupol a fost atacat un teatru unde au murit 300 de oameni, o maternitate, iar populația nu poate, de săptămâni întregi, să fie evacuată în siguranță.

Foto: Facebook/ Sașa Korban

Urmărește-ne pe Google News