„Este o ironie amară faptul că, în momentul în care aflăm despre unele dintre cele mai grave atrocități ale războiului de teroare al președintelui rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei, cel mai apropiat aliat al lui Putin printre liderii UE, premierul ungar Viktor Orbán, este reales în parte pentru că a transformat acest război în propriul său beneficiu politic. Pe lângă faptul că a exploatat toate avantajele pe care și le-a construit deja într-un sistem politic puternic măsluit, cum ar fi circumscripțiile electorale aranjate și dominația copleșitoare a mass-media, Orbán a câștigat spunându-le maghiarilor că îi va ține departe de acest război și că facturile lor de încălzire vor rămâne scăzute datorită înțelegerilor sale cu Putin în domeniul gazelor”, scrie Garton Ash în The Guardian.

Acesta crede că dacă opoziția maghiară câștiga alegerile, Ungaria „ar fi devenit un aliat occidental ferm în fața agresiunii rusești, așa cum se dovedesc a fi și alte țări din Europa Centrală, precum Polonia și Republica Cehă”.

În vârstă de 66 de ani, Timothy Garton Ash este profesor de studii europene la Universitatea Oxford, cu nenumărate cărți și articole despre istoria Europei Centrale și de Est. În 2005, revista Time l-a inclus în Top 100 cele mai influente personalități. O parte dintre cărțile sale au apărut și în limba română.

„Rafturile sunt locul în care își petrec viața cele mai multe opere de istorie. Dar genul de istorie pe care o scrie Garton Ash are mai multe șanse să ajungă pe birourile celor care iau decizii în lume” – prezentarea din revista Time. Foto: Hepta

Istoricul britanic amintește și transformarea lui Orban Viktor de la tânărul care în iunie 1989 în Piața Eroilor din Budapesta cerea trupelor rusești să plece acasă în „cinicul îmbătrânit care refuză categoric să lase să treacă prin Ungaria livrările de arme occidentale pentru a ajuta armata ucraineană să îi trimită pe ruși acasă. Mă întreb ce vede când se uită în oglindă”.

Orban are nevoie de banii UE

Timothy Garton Ash subliniază că acum, după ce a câștigat alegerile, Guvernul Orban are nevoie de bani de la UE. Or asta ar trebui să se întâmple doar cu anumite condiții, crede Garton Ash.

„Cu excepția cazului în care UE este pregătită să accepte pur și simplu faptul că are acum un stat membru autoritar, ar trebui să impună, în sfârșit, o condiționalitate riguroasă asupra fluxurilor de bani europeni care au fost mult timp una dintre principalele surse de putere ale lui Orbán. Acest lucru înseamnă să continue să rețină granturile și împrumuturile de recuperare post-Covid, deoarece transparența nu poate fi garantată de un regim care este, de fapt, construit pe utilizarea coruptă a banilor UE. Aceasta înseamnă, de asemenea, declanșarea, în cele din urmă, a mecanismului de condiționalitate privind statul de drept, care ar putea reține părți semnificative de finanțare din bugetul obișnuit al UE. (Și să nu ne lăsăm păcăliți să dăm Ungariei o mulțime de bani pentru refugiații ucraineni care, de fapt, au plecat deja în alte țări)”, susține acesta.

Garton Ash crede că Europa ar trebui să fie mai dură acum cu Orban și regimul său.

„Autointitulați «realiști» ar putea susține că Bruxelles-ul trebuie să rămână blând cu Ungaria pentru a-l păstra pe Orbán la bordul unui front comun în privința Ucrainei. Europa ar trebui acum să fie dură atât cu inamicul rus din exterior, cât și cu inamicul maghiar din interior. Dar poate și vrea să le facă pe amândouă în același timp? Iată o altă dilemă pe care acest weekend întunecat și deprimant a prezentat-o unei Europe profund zguduite”, concluzionează acesta.

Urmărește-ne pe Google News