Sergei Medvedev, 56 de ani, a trecut în revistă cele mai importante perioade din istoria Rusiei, din 1654 până în 2023. Istoricul a participat, pe 10 mai, la dezbaterea: „Invadarea Ucrainei reprezintă un «fenomen nou» sau e strâns legată de istoria Rusiei?”, organizată în Viena de ONG-ul media Presseclub Concordia, transmisă și online.
Rusia imperialistă
Istoricul a subliniat că Rusia a făcut primii pași ca să devină imperiu încă din 1654.
Atunci, locuitorii din regiunea istorică Zaporojie, în centrul Ucrainei de astăzi, au semnat un acord cu Țaratul Rusiei pentru sprijin împotriva polonezilor. Cazacii zaporojeni nu au primit însă independența la care sperau, ci au ajuns sub dominația rușilor. Oficial, Rusia a devenit imperiu șapte decenii mai târziu, în 1721.
„Vina și responsabilitatea rușilor datează de secole”, a spus istoricul rus despre posibilitatea ca Rusia să se transforme la nivel politic și social. „Schimbarea a venit mereu din exterior. Nu e capabilă să pornească o revoluție din interior”, a mai adăugat acesta.
Profesor afiliat la Universitatea Charles din Praga, specializat în istorie politică, Medvedev a plecat din țara natală în martie 2022, la câteva săptămâni după ce Rusia a invadat Ucraina. În prezent, este și bursier la Universitatea din Helsinki, și prezentator la Radio Europa Liberă.
„Întoarcerea Leviatanului rus. Cultura violenței și obsesia imperialismului”, cea mai recentă carte a lui despre Rusia, a fost publicată la Polity Press, în Cambridge, și tradusă în 12 limbi, inclusiv în română.
„În mintea lui Putin, acum se desfășoară Al Treilea Război Mondial”
Medvedev le-a răspuns la mai multe întrebări celor prezenți în sală. De cât timp va avea nevoie Rusia să se transforme, dacă va ajunge vreodată în acest punct? a vrut să afle o jurnalistă de la ziarul „Kronen Zeitung”, una dintre cele mai populare publicații din Austria, cunoscut drept un tabloid eurosceptic.
„Nu știu cât va dura. Cât a durat până a fost reconstruită Germania? I-a luat 70 de ani să scape de moștenirea fascistă. În cazul Rusiei ar putea dura mai mult. Nu vorbim doar de perioada în care a fost sub Putin, ci despre toată perioada imperialistă. Discutăm în prezent despre Mariupol (oraș din sud-estul Ucrainei, ocupat de ruși în 2022, n.r.), dar nu și despre Alep – s-au pierdut zeci de mii de vieți în Siria după crimele militare ale rușilor”, a mai adăugat Medvedev.
Au trecut aproape patru secole de când rușii și-au încălcat înțelegerea cu zaporojenii, a mai explicat istoricul, care a arătat și că în acea perioadă, Rusia a devenit pentru prima dată o forță dominantă în acest spațiu. El a amintit și de precizarea de acum câțiva ani a lui Zbigniew Brzezinski, fost consilier pe probleme de securitate al președintelui american Jimmy Carter: „Rusia nu mai poate fi imperiu fără Ucraina”.
Medvedev a comparat intențiile lui Putin cu cele ale liderului nazist Adolf Hitler, care a declanșat Al Doilea Război Mondial în 1939, când a invadat Polonia. „În mintea lui Putin, acum se desfășoară Al Treilea Război Mondial”.
Putin vrea pe aceeași scenă cu SUA și China
Vladimir Putin, a mai spus istoricul, își consideră țara una dintre cele mai mari puteri ale lumii moderne, iar pentru liderul de la Kremlin e important să fie pe scenă alături de SUA și China. Prin urmare, crede Medvedev, nu duce un război doar pentru Ucraina, ci urmărește o confruntare cu Vestul.
Nu are puterea militară să facă acest lucru, dar are puterea fricii, a haosului și a distrugerii. Vrea să distrugă piața de energie electrică, de exemplu.
„Rusia vrea să fie observată de Casa Albă. E un comportament pueril”
Istoricul rus a prezentat și trei dintre scenariile vehiculate până acum cu privire la viitorul Rusiei în contextul războiului purtat în Ucraina.
Primul dintre ele: că sistemul rusesc actual va continua cu sau fără Putin și indiferent de rezultatul războiului.
Posibilitatea destrămării țării, după înfrângerea lui Putin în Ucraina s-a discutat, de asemenea, constant în ultimul an. Medvedev a adus însă contraargumente: „Nu e ca atunci când s-a destrămat URSS. Erau națiuni cu o identitate proprie, exista o istorie a independenței”.
Al treilea scenariu, pe care-l numește „improbabil”, are legătură cu transformarea țării conduse de Vladimir Putin. Iar pentru asta ar fi necesari mai mulți pași: liderul de la Kremlin să fie judecat la Curtea de la Haga, Rusia să renunțe la armele nucleare și la „gândirea imperialistă”.
„Trebuie să încheiem ce s-a început în 1945. Erau două dictaturi totalitare și numai una a fost învinsă, cealaltă s-a aliat temporar cu Vestul”, a mai spus acesta cu mențiunea că sancțiunile de până acum împotriva Rusiei nu au oprit războiul.
Din sală au venit în continuare întrebări: „Dacă Rusia ar fi reușit în câteva zile să cucerească Ucraina, credeți că s-ar fi oprit?”, a vrut să-i afle părerea un reporter de la agenția spaniolă de presă EFE.
„Rusia nu s-ar fi oprit, Moldova ar fi fost următoarea pe listă. Ar fi fost ca în 2014. Putin nu se mulțumește doar cu Crimeea”, a răspuns istoricul.
Altcineva a avut curiozități referitoare la strategia lui Putin în raport cu alegerile prezidențiale din SUA. „Prin tot ce face, Rusia vrea să fie observată de Casa Albă. E un comportament pueril. Putin speră că Trump va reveni la Casa Albă în 2024 și că SUA nu vor mai susține Ucraina”, a încheiat Sergei Medvedev.
Danics68 • 23.05.2023, 15:44
Foarte bun interviul. Prezinta un punct de vedere avizat si echilibrat, fara excese si fara patima.
radutatii • 20.05.2023, 09:16
Va doare adevarul, orcilor? Stati, ca asta nici macar nu-i tot adevarul dureros despre katzapii imperialisti.
267890 • 20.05.2023, 07:51
La fel si în mintea lui Biden. Doi nebuni. Iar Ucraina e o țară imventată de Stalin lipind pe lângă Kiev (Rusia Kieviană) bucăți din Rusia (Crimeea a fost a rușilor dintotdeauna), Ungaria, Slovacia, Polonia, România si țările baltice. Iar această făcătură de țară e mult mai nedemocratică, mai coruptă si mai periculoasă decât Rusia.
VolodimirZelenski • 20.05.2023, 08:39
267890 • 20.05.2023, 07:51
La fel si în mintea lui Biden. Doi nebuni. Iar Ucraina e o țară imventată de Stalin lipind pe lângă Kiev (Rusia Kieviană) bucăți din Rusia (Crimeea a fost a rușilor dintotdeauna), Ungaria, Slovacia, Polonia, România si țările baltice. Iar această făcătură de țară e mult mai nedemocratică, mai coruptă si mai periculoasă decât Rusia.
Ucraina e un stat de sine statator, precum Romania. Restul sunt prostii.