Cuprins:
Cotidianul ABC, vechi de 121 de ani, a prezentat pe prima pagină povestea românilor dispăruți în inundații.
Axinia Sandu (57 de ani), din Crângeni, Teleorman, şi Florin Costel Besnea (57 de ani), născut în Turnu Măgurele, locuiau în parcul natural Albufera, la sud de Valencia, lovită puternic de inundaţii.
Cuplul de români e căutat de copii de 10 zile
În noaptea inundațiilor provocate de furtuna Dana, pe 29 octombrie, o viitură care a coborât ca un tsunami din râpa Poyo s-a prăbușit peste casa în care Florin locuia împreună cu soția sa, Axinia Sandu. De atunci, cei doi români, în vârstă de 57 de ani, sunt dispăruți, iar fiicele lor, Alice Andreea Manea și Petruța Sandu, îi caută cu disperare.
„M-au sunat părinții la 10.06 seara să-mi spună că îi iau apa și vântul. Ultimul lor apel, de 56 de secunde, a fost la 10.26. Mi-au spus că apa îi târa și că nu mai suportă”, povestește fiica lor cea mică, Alice, în fața rămășițelor garajului demolat pe care tatăl ei îl construise lângă casă.
În spatele garajului, și răsturnată pe partea dreaptă, duba Renault, albă, cu care tatăl său își câștiga existența strângând paleți de lemn, a căzut într-un câmp de orez.
Tatăl dispărut a vorbit cu fiica în noaptea tragediei: Fata mea, sună la 112, nu scăpăm din asta!
„Fata mea, sună la 112, nu scăpăm din asta! Apa a intrat în casa noastră până la circa doi metri și suntem legați de acoperișul dubei”, i-au spus părinții lui Alice, la sfârșitul conversației.
Familia de români cu cei doi copii a ajuns în Spania în urmă cu 20 de ani, în căutarea unui viitor mai bun. Și îl găsiseră.
Prin munca românului și a fiicelor sale, ei își cumpăraseră două mașini: duba Renault răsturnată de inundații și un Ford Focus, aflat în mijlocul unui alt câmp de orez, la 200 de metri distanță.
Hainele și bunurile cuplului au fost găsite pline de noroi și împrăștiate ca după rămășițele unui naufragiu, dar nici urmă de cei doi părinți ai fetelor.
Fiica românilor: Am căutat în apă până la gât și am găsit pijamalele tatălui și bluza mamei, pe care le purtau în acea noapte
„Cu soțul meu, Cristian Avram, și cumnatul meu, Marcel Petrișor Manea, am căutat în apă până la gât și am găsit în canalul de lângă casă pijamalele tatălui și bluza mamei, pe care le purtau în acea noapte”, spune cealaltă fiică, Petruța Sandu, care arată și hainele purtate de părinți în seara tragediei.
Fata românilor care a sunat la Urgență spune că nu înțelege cum părinții ei au dispărut, dacă cineva de la 112 îi văzuse în vârful dubei.
„Atunci când am sunat la 112, mi-au spus: „Fii liniștită, va merge cineva la tine acasă”. Le-am dat adresa de multe ori și cineva m-a întrebat: „Sunt doi bătrâni în vârful unei dube?”. Și am zis: „Da, da, sunt părinții mei!”. Din acea noapte, nu înțeleg ce s-a întâmplat, că dacă părinții mei au fost văzuți, de ce nu a mai ajuns nimeni până astăzi, când UME (Unitatea mobilă de urgență a armatei) este aici în căutarea lor în această zonă”, explică Alice.
Fata cuplului de români: De ce nu a plecat nimeni de la 112, după părinții mei?
Cealaltă fiică a românilor, Petruța, se abține cu greu să nu plângă. Spune că nu poate fi adevărat să-și piardă ambii părinți în același timp, apoi o bufnește plânsul.
„Nici nu mai am lacrimi de plâns, mă simt rău. Ambii părinți! Pur și simplu nu poate fi așa! Ambii în același timp! Și au fost văzuți! Dacă cineva de la 112 întreabă dacă sunt cei doi bătrâni din vârful unei dube, înseamnă că i-a văzut. De ce nu a plecat nimeni?”, se întreabă ea plângând, în timp ce soțul ei o consolează.
Unitatea mobilă de urgență a armatei, alertată de ABC, a mers să-i caute pe români
Alertată de ziarul spaniol ABC, care a aflat de aceste dispariții miercuri după-amiază, o echipă de la UME a mers joi dimineață și a căutat cadavre la câțiva kilometri distanță în parcul natural Albufera.
Salvatorii, însoțiți de câini, drone și soldați care merg în câmpurile de orez până la brâu au căutat centimetru cu centimetru, în încercarea de a găsi trupurilor românilor Florin și Axinia.
După ce au întrebat un vecin care a descoperit acum câteva zile un cadavru într-un canal de irigație, dar trupul nu era al niciunuia dintre români, UME ajunge la casa cuplului de români cu patru camioane și un buggy (vehicul mic de teren).
Autoritățile au găsit telefonul românului dispărut în inundații
În caz că trebuie să pătrundă în zone mai adânci și mlăștinoase, aduc și un wally (barcă rigidă cu motor) și un caiac. Soldații UME se apucă de treabă și se scufundă în orezăria de lângă casă, unde găsesc telefonul lui Florin.
Chiar și de la o distanță de aproximativ douăzeci de metri, fiica lor, Alice, recunoaște telefonul tatălui după husă și aleargă să-l ia. Atât ea, cât și sora ei plâng neconsolate, ținându-se strâns de telefon, ultima amintire rămasă de la părinții lor.
„Nu avem nicio speranță. Știm că nu sunt în viață pentru că, în plus, mama s-a operat la picior și acum șchiopăta când mergea. Tata probabil a ridicat-o în furgonetă. Nu știu cum s-a întâmplat! Nu știu nimic! Ceea ce știm este că nu vor mai fi în viață”, se plânge Petruța.
Cuplul de români dispărut locuia de 15 ani în această casă de lângă câmpurile de orez, pe care o ocupaseră, deși, după cum povestește fiica lor, „toată lumea, vecinii și poliția, știau că sunt acolo și nu era nicio problemă”.
Fiicele celor doi români s-au realizat în Spania și trăiesc acum în propriile apartamente: Alice în Valencia și Petruța în Villajoyosa (Alicante), unde lucra ca asistentă medicală într-o clinică, până în urmă cu un an, atunci când a născut.
În ciuda acestei situații bune, Florin și Axinia au preferat să rămână în Albufera pentru că „le plăcea zona și erau foarte liniștiți lucrând la paleții lor”.
Dintr-o coincidență a sorții, mama ei avea programare la spital în ziua următoare acelei nopți fatidice din Spania.
Fiica românilor: Poate e vreo minune și trăiesc, poate cineva i-a adăpostit
„Suntem devastați, nu mâncăm, nu dormim și avem speranța de a găsi măcar corpurile părinților noștri. Sau poate se întâmplă un miracol și cineva i-a adăpostit. Nu știm. Nu știu dacă va fi vreo minune pentru ei. Oricum ar fi, vrem să vedem trupurile părinților noștri, chiar dacă sunt în stare nu prea bună. Nu contează cum sunt, dar trebuie să fim siguri că ne îngropăm părinții”, spune Petruța, atentă la eforturile de căutare ale echipei UME.
Apoi, Petruța intrat în mașină să-și alăpteze bebelușul, iar militarii au continuat căutarea părinților celor două românce, care, la sfârșitul zilei, nu a dat rezultate.
La un kilometru distanță, pe marginea drumului, fotoliul lui Florin luat de ape pare că încă îl așteaptă pentru a vedea apusul peste orezăriile din Albufera.