Artiom Dulţev şi Anna Dulţeva au fost arestaţi în decembrie 2022 în Slovenia, unde s-au instalat în 2017.

Ei deţineau paşapoarte argentiniene sub numele de Ludwig Gisch şi Maria Rosa Mayer Munos, şi locuiau împreună cu cei doi copii, relatează News.ro.

Cei doi soți au fost condamnaţi miercurea trecută de justiţia slovenă la peste un an şi jumătate de închisoare cu privire la „spionaj şi falsificare de documente”, o pedeapsă echivalentă cu timpul pe care îl petrecuseră deja în detenţie.

Primiți ca niște eroi de Vladimir Putin

A doua zi au fost primiţi ca eroi la Moscova de către preşedintele Vladimir Putin personal, după ce au fost eliberaţi în cadrul celui mai mare schimb de deţinuţi între Moscova şi Occident de după Războiul Rece.

Într-un interviu acordat televiziunii publice ruse, difuzat luni seara, Anna Dulţeva declară că le-a spus copiilor în avionul care-i aducea în Rusia că nu erau argentinieni. „Le-am spus copiilor că suntem ruşi, că ei sunt ruşi şi că suntem familia Dulţev”, a declarat ea.

Aşa cum a recunoscut Kremlinul, ei erau „ilegali” din serviciile de informaţii ruse, agenţi adormiţi care şi-au construit timp de mai mulţi ani o falsă biografie. Ei spun că nu au vorbit niciodată în rusă copiilor lor, ci numai în spaniolă.

Pe pistă, Vladimir Putin i-a primit cu un „buenas noches”.

Anna Dulţeva spune că întâmpină dificultăţi în a-şi aminti limba maternă. Atunci când eşti cufundat, „nu mai gândeşti în limba ta, te controlezi în permanenţă, iar atunci când am sosit (în Rusia) ne-am dat seama că nu mai reuşeam s-o vorbim”, a declarat ea.

În acest interviu, jurnalistul rus afirmă că cei doi agenţi „s-au întâlnit la o discotecă, s-au căsătorit, iar apoi au dispărut. Munca lor începea”.

„Vor descoperi acum ce este borşul”

Tot potrivit jurnalistului, Anna Dulţeva, originară din Nijni Novgorod, ţinea o galerie de artă în Slovenia, iar soţul său, originar din Başchiria, a înfiinţat un „start-up informatic”.

„Dulţevii şi-au crescut copiii ca catolici hispanofoni. Ei vor descoperi acum ce este borşul”, comentează jurnalistul rus.

În timpul detenţiei, Artiom Dulţev spune că un agent îi vizita cu regularitate şi i-a „transmis salutări”  de la Vladimir Putin.

În acest reportaj, fiica lor Sofia spune primele vorbe pe care le-a învăţat în rusă.

„Am două bunici, Rusia este foarte frumoasă”, spune ea, încurajată în spaniolă de mama sa. „Cea mai importantă pentru noi este familia, iar familia este ţara noastră”, declară Artiom Dulţev.

Soţia sa spune că-i este „foarte recunoscătoare” lui Vladimir Putin şi că cuplul va continua „să servească Rusia”.

În total, 24 de persoane au fost eliberate

În total, 24 de persoane au fost eliberate în schimbul de deținuți care a avut loc pe 1 august, în care au fost implicate șapte țări – Rusia și Belarus, pe de o parte, și Statele Unite, Germania, Slovenia, Polonia și Norvegia, pe de altă parte. Rusia a eliberat 16 prizonieri, inclusiv unul care fusese închis în Belarus. Printre ei se numără cetățeni germani și americani și disidenți ruși, majoritatea fiind transportați cu avionul în Germania. Occidentul a pus în libertate opt persoane, inclusiv asasinul Vadim Krasikov, care fusese întemnițat de Germania.

FOTO: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News