Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare cod galben privind valul de caniculă, valabilă miercuri, în judeţele Satu Mare, Bihor, Cluj, Sălaj, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Braşov, Prahova, Ialomiţa, Călăraşi, Brăila, Buzău, Covasna, Harghita, Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Galaţi, Vaslui, Iaşi, Botoşani şi în zona continentală a judeţelor Tulcea şi Constanţa.
În nordul Crişanei, Maramureş, cea mai mare parte a Transilvaniei, Moldova, jumătatea estică a Munteniei şi Dobrogea continentală, temperaturile maxime se vor situa în general între 32 şi 35 de grade Celsius şi local va fi caniculă. Disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) atingând şi depăşind uşor pragul critic de 80 de unităţi.
Disconfort termic accentuat
Un cod portocaliu de căldură, cu disconfort termic accentuat, va fi miercuri, în judeţele Arad, Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Dolj, Olt, Argeş, Dâmboviţa, Ilfov, Giurgiu, Teleorman şi în municipiul Bucureşti.
„Valul de căldură se va intensifica în Banat, Oltenia, jumătatea de vest a Munteniei, precum şi în sudul Crişanei şi sud-vestul Transilvaniei, unde se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată. Maximele se vor situa, în general, între 33 şi 37 de grade, va fi caniculă şi disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Noaptea va fi tropicală, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade”, au transmis meteorologii.
Potrivit ANM, în zilele viitoare, valul de căldură va persista în cea mai mare parte a ţării, iar disconfortul termic se va menţine accentuat.
Cum ne protejăm de căldura puternică
În aceste condiții, Ministerul Sănătăţii a făcut mai multe recomandări pentru populaţie pentru prevenirea incidentelor în timpul perioadelor cu temperaturi caniculare.
Conform autorităților sanitare, se recomandă, pe cât posibil, evitarea expunerii prelungite la soare între orele 11.00 și 18.00.
De asemenea, se recomandă în aceste perioade să se bea zilnic între 1,5 și 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro