Gheorghe Lazăr a devenit acționar în urma procesului de privatizare în masă după 1989. Atunci, începând cu anii `90, toată populația adultă a României a primit cupoane de privatizare. Aceste titluri aveau o valoare nominală de un milion de lei. Românii le-au schimbat în acțiuni la fabrici și uzine.
Multe s-au privatizat, unele au rămas chiar în proprietatea statului, iar altele au fost închise. Acele persoane care au deținut acțiuni la acele companii nu au mai știut ce se întâmplă exact cu ele.
În prezent, aproape jumătate dintre români figurează ca acționari, în registrele Depozitarului Central. Valoarea totală a acțiunilor este estimată, de specialiști, la peste 350 de milioane de euro.
Sunt înregistrate aproximativ 8,5 milioane de persoane, ca persoane care dețin acțiuni din marea privatizare în masă. Este foarte important pentru acestea să se intereseze despre deținerile pe care le au și să obțină un extras de cont de la Depozitarul Central pentru a avea o imagine actuală a deținerilor lor.
După obținerea extrasului de cont, românii au două variante:
- să păstreze acțiunile și să aștepte să încaseze dividende;
- să le vândă cu ajutorul unui broker.
Poate să meargă la un broker autorizat, să solicite deschiderea unui cont de investiții, vânzarea acțiunilor și încasarea banilor. Toată operațiunea nu ar trebui să dureze mai mult de câteva ore.
Distribuția dividendelor pentru anul 2017 a început în luna mai. Dacă banii nu sunt revendicați, timp de trei ani, atunci compania poate să decidă să îi folosească în alt scop.
Mai ai cupoane de acțiuni din 1990? Află cât valorează acum acțiunile!
Sursa video: Știrile TVR