Beneficiile curei heliomarine
Avantajele acestei cure sunt numeroase, fiind conferite de:
apa marii – baile in mare fortifica organismul, ii cresc rezistenta la boli, imbunatatesc circulatia sangelui, au efect tonic asupra pielii si musculaturii. Se recomanda mai intai o expunere la soare de 15 minute, urmata de o baie in mare de 15-20 de minute. Durata totala zilnica a bailor nu trebuie sa depaseasca 30-40 de minute.
baile de soare – se recomanda expunerea treptata la soare, incepand de la 5 minute, pentru fiecare parte a corpului, interval ce se mareste progresiv cu 5-10 minute zilnic pentru fiecare parte a corpului; durata maxima zilnica a expunerii la soare nu trebuie sa depaseasca doua ore;
nisipul – un excelent factor curativ. Baile de nisip se practica astfel: se sapa o groapa avand lungimea corpului, se lasa apoi nisipul sa se usuce, dupa care persoana se intinde si se acopera cu un strat de nisip, de cativa centimetri.
Dupa baia de nisip se face o baie in mare. Durata totala a baii de nisip nu trebuie sa depaseasca 20 de minute. Dupa baile de soare si de nisip se impune o hidratare de 2,5-3 litri/zi.
Contraindicatiile curei heliomarine
Cura heliomarina este contraindicata pentru bolnavii cardiaci, hipertensivi si pentru cei cu afectiuni renale si hepatice.
Cui recomandam cura heliomarina?
Ca indicatii generale, cura heliomarina se recomanda in urmatoarele afectiuni: l boli respiratorii – rinofaringite, sinuzite, astm bronsic; l boli sanguine – anemie (pentru stimularea cresterii hemoglobinei); l afectiuni reumatice; l afectiuni ale oaselor si muschilor – pentru reglarea metabolismului calciului si fosforului si a sistemului endocrin; l afectiuni pediatrice – infectii respiratorii repetate, astm, bronsite astmatiforme, boli alergice, rahitism; l afectiuni dermatologice.